Vedoucí ženy: Konečně se vrací k sobě domů

female-managerVnímám jako požehnání, že jsem během posledních dvou let měla stále více možností pracovat pro ženy ve vedoucích pozicích. S tím, jak se firmy v České republice začaly více soustředit na genderovou vyrovnanost a vliv žen na podnikovou ekonomiku neustále rostl, oslovovalo mne stále více společností se žádostí, abych na míru jejich talentovaným vedoucím ženám připravila akademii strategické komunikace. Sdílení mých novinářských zkušeností a podnikatelského know-how se ženami, a to, že jim pomáhám, aby byly vidět, slyšet a aby byly brány vážně, pro mne má hluboký význam. Přesto musím dodat: stále je před námi dlouhá cesta, chceme-li to nejlepší ze ženskosti, jíž jsme obdarovány, uplatnit v dnešním leadershipu. 

Pokud jde o skutečné vedení a strategickou komunikaci, u většiny svých klientek jsem zaznamenala několik neblahých tendencí, které se často opakují:

  • VŠECHNY laťky máme zvednuté neskutečně vysoko. Očekáváme, že budeme perfektní – a to navíc úplně ve všem, do čeho se pustíme. Ať už jde o rodinu, práci, přátele, společenský život, vzhled, postavu či cokoli jiného. Jakmile jsme jen o stupínek níž, než kam jsme si nastavily hranici dokonalosti, cítíme vinu. Tím však na svůj mentální, fyzický a emoční život klademe neskutečné břemeno. Někdy, když nejsme schopny udělat něco – dle svých měřítek – perfektně, raději to neděláme vůbec. A to se týká i strategické komunikace.
  • Svou vlastní hodnotu máme spojenou s výsledky své práce. Tohle je nemoc, která zamořuje nejen ženy, ale i muže: máme tendenci domnívat se, že jsme cenné pouze do výše svého posledního ohodnocení. A co je horší, moc nad sebou tím dáváme téměř komukoli, kdo je zrovna poblíž. Máme nízkou odolnost vůči kritice, a jakmile jsme vystaveny riziku, že bychom mohly jít na kobereček, raději upadneme do stavu nečinnosti a volíme si cestu apatie namísto vědomé akce.
  • Bojíme se být vidět. Mám klientky, které odmítají být viděny nebo fotografovány proto, že jsou těhotné. Mám klienty, kteří by udělali cokoli, jen aby se nemuseli postavit na pódium tváří v tvář svým kolegům a prezentovat výsledky své práce. Mám klienty, kteří nespí už několik týdnů předtím, než je čeká televizní interview. A to všechno jen proto, že když jsme vidět, mohl by si nás někdo všimnout a mohl by nás kritizovat, což by znamenalo, že jsme ještě nedosáhly svých měřítek dokonalosti, a tím ani žádné vlastní hodnoty. Kruh se uzavřel.

Z hlediska strategické komunikace doporučuji svým klientkám, aby postupovaly vždy jen o jeden krok. Jakmile máte jasno ve své vizi a cílech, můžete využít několik následujících aspektů, které se strategickou komunikací souvisí:

  1. To, jak se oblékáte, je zdrojem vaší energie a osobní síly. Když na sobě máme skvěle padnoucí oblečení, cítíme spoustu nové energie a naše sebevědomí roste. Ujistěte se, že se oblékáte vědomě, takže budete moci tuto energii a zdravé sebevědomí využít v souladu se svými cíli.
  2. Úplně vidím, jak teď některé z vás zvedají v údivu obočí. Řada společností investovala poměrně hodně do toho, aby svým ženám poskytla kurzy image managementu a nabídla příležitosti k networkingu. Přesto jsou změny jen velmi pomalé. Proč? „Už takhle toho mám na práci víc, než dost. Nemohu si dovolit trávit večery někde v centru s cizími lidmi. Víc kontaktů znamená také víc lidí, se kterými budu muset udržovat styky a na to prostě nemám energii.“ Jakmile se objeví tento argument, klíč k celému problému není pouhý networking. Je to vědomý networking uvnitř i mimo vaši společnost. Pouze tím, že si vytvoříte zdravou síť kontaktů, o které se budete moci v případě potřeby opřít, si můžete být jisté, že ovlivníte budoucí vývoj svého života.
  3. Spravujte své sociální sítě vědomě. Kdy naposledy jste si přes Google vyhledaly své jméno? A byli jste spokojené s tím, co vám vyhledavač nabídl poté, co jste si zkontrolovaly svůj profil? Pokud se na výsledky vyhledávání podíváte očima zaměstnavatele, vidíte v nich skutečný obrázek svých kompetencí? Jedna dáma mi nedávno řekla: „Ano, jsem na LinkedIn, ale pouze svým jménem. Nepsala jsem tam žádné další informace – do toho, kde jsem dřív pracovala a jaké školy jsem studovala, přeci nikomu nic není.“ Po pravdě, pokud o sobě neposkytnete relevantní informace třeba právě zde, dříve nebo později to udělá někdo jiný. Pokud dovolíte Internetu, aby sám vytvářel vaši image, dovolujete tak někomu jinému, aby za vás mluvil, což může mít naprosto nepředvídatelné důsledky na vaši vedoucí pozici a i na váš život.
  4. Buďte vidět v médiích. Požádejte vaše interní PR oddělení, aby vám pomohlo nalézt vhodné příležitosti ke sdílení vašeho know-how. Tradiční média stále kladou velkou váhu na vaši reputaci. A i vaše žádost o nové zaměstnání nebo o zvýšení platu bude vypadat jinak, přiložíte-li k ní odkaz na váš odborný článek z poslední doby. 

V neposlední řadě se vždy snažím své klientky povzbuzovat v tom, aby se zapojily do ženských komunit. Toto je z mého pohledu ten nejzákladnější aspekt celé věci. Tím, že si poslechnete další ženy, se vlastně vrátíte domů, samy k sobě: zjistíte, že nejste jediná, kdo se cítí tak, jak se cítí, a kdo se potýká s obavami, že jediná je. Můžete také získat velmi cenné rady, jak lépe zvládat svůj život a práci. A především, budete se cítit mnohem lépe už proto, že zjistíte, že na své cestě vůbec nejste sama.

Od té doby, co ženy začaly objevovat své místo v businessu a ekonomice 20. století, byl recept na úspěch tento: Dělejte to jako muži, a uspějete. Tato strategie má však bohužel své limity. My jsme biologicky a emočně postavené úplně jinak, a pokud dnes naše těla kolabují pod tou obrovskou zátěží, je pravý čas si uvědomit, že si musíme osvojit práci se zdroji své skutečné, ženské síly. Vědomá, strategická komunikace, která je v souladu s naší životní vizí a cíli je hnacím motorem této naší osobní síly. Z počátku to může být děsivé. Ale je to cesta, po které se vyplatí jít: přivede nás blíž k tomu, kdo skutečně jsme a kým můžeme být. Konečně se vrátíme k sobě domů.

1 CommentLeave a comment