34. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun 2016

Akademie komorni hudby_res

Akademie komorní hudby

Prvotřídní klasiku v podání renomovaných i mladých talentů, mozartovské oslavy, ale i filmovou či populární hudbu nabídne 34. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun 2016

Šest týdnů napěchovaných špičkovými tuzemskými i zahraničními interprety klasické hudby, pestrá dramaturgie rozkročená mezi žánry, ale také bohatý doprovodný program nebo uvedení skladby ve světové premiéře. Takový bude další ročník Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun 2016, který již po čtyřiatřicáté oživí kulturní dění města Berouna. Hlavní program festivalu s letitou tradicí připomínají osobnost Václava Talicha a jeho hodnotný odkaz, bude probíhat mezi 1. říjnem a 8. listopadem, letos podruhé v reprezentativních prostorách Kulturního domu Plzeňka. Podobně jako v předchozích letech si zájemci o kvalitní hudbu budou moci vychutnat intenzivní hudební prožitky během šesti koncertů a poprvé také prologu festivalu, jež jim zprostředkují prvotřídní hudebníci, pěvci a soubory. Kromě toho se letošní dramaturgie zaměří na mozartovské výročí, historicky poučenou interpretaci a neopomene dát šanci ani vynikajícím hudebníkům mladé generace. Doprovodný program pak láká na pestrou škálu výstav, koncertů či společenských událostí.

„Po loňském úspěšném vystoupení souboru Collegium 1704 bude zahajovací koncert festivalu patřit dalšímu vynikajícímu tělesu, které se věnuje historicky poučené interpretaci: Ensemblu Inégal. V jeho podání zazní mimo jiné Loutna česká Adama Václava Michny z Otradovic, a to v unikátní podobě s nedávno objevenými původními instrumentálními party. Špičkové pěvecké umění přinesou koncerty komorního souboru Martinů Voices a sólistky opery pražského Národního divadla Kateřiny Kněžíkové. Klasickou, jazzovou i filmovou hudbu v originálních úpravách pro čtyři violoncella uslyší publikum v podání Prague Cello Quartet. Chybět nemohou – a také nebudou – vystoupení vynikajících mladých umělců. S novým programem se představí čeští a němečtí hudebníci pod hlavičkou Akademie komorní hudby. A festival uzavřou Collegium Instrumentalis a Symfonický orchestr Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy,“ přibližuje letošní hlavní festivalový program jeho dramaturg, muzikolog Petr Kadlec, který je zároveň velkým znalcem a zaníceným vyznavačem odkazu Václava Talicha. Ani letošní koncerty nebudou ochuzeny o jeho erudované průvodní slovo k jednotlivým programům.

Collegium Instrumentale 2_res

Collegium Instrumentale

Zahájení 34. ročníku Talichova Berouna letos poprvé předznamená prolog festivalu, a to 1. října v kostele sv. Jakuba s mezzosopranistkou Janou Hrochovou, již doprovodí titulární varhaník Lukáš Petřvalský. Tento koncert zároveň zakládá novou tradici uvádění chrámové hudby v programu festivalu. Dramaturgické zaměření podnikne i několik výprav za rámec žánru klasické hudby. Jazzové přesahy ale i filmovou hudbu nabídne unikátní uskupení Prague Cello Quartet, k modernější kombinaci tónů a soudobé hudbě zas zamíří špičkový komorní soubor Martinů Voices nebo Akademie komorní hudby, jejíž mladí talentovaní stipendisté dostanou příležitost předvést své nadání při interpretaci „Improvizace na téma z Mozarta“, komponisty nejmladší generace a zároveň člena zmíněného ansámblu Michala Šupáka. Právě tato skladba jako již tradičně vznikla na objednávku Talichova Berouna a na festivalu bude uvedena ve světové premiéře.

Jana Hrochová

Jana Hrochová

Letošní ročník však nebude jen oslavou Václava Talicha, ale vzdá hold rovněž dalšímu velikánovi, jehož hudbu Talich miloval. Není jím nikdo menší než Wolfgang Amadeus Mozart, jehož 260. výročí narození si připomínáme právě letos. V mozartovském duchu se proto ponese hned několik večerů, přičemž jednotliví interpreti uvedou celkem osm jeho známějších i méně známých děl včetně premiérované skladby.

„Náš hudební festival s kořeny v 80. letech je zasvěcen jednomu z nejvýznamnějších českých dirigentů 20. století Václavu Talichovi, který strávil podstatnou část života v Berouně. Za dobu své existence festival představil publiku již celou řadu předních hudebních osobností a přivedl do Berouna množství významných činitelů kulturního i společenského života. Jsme hrdí, že neustále vzrůstající umělecká úroveň, stejně jako vysoký zájem ze strany veřejnosti z něj postupem let právem učinily jednu z nejprestižnějších kulturních událostí Berouna a můžeme říci, že dnes již událost celorepublikového významu,“ vysvětluje tajemnice festivalového výboru Kristina Škorpilová a dodává: „Zároveň je pro festival nepochybně výhrou, že v loňském roce našel svou novou scénu v Kulturním domě Plzeňka. Díky rozsáhlé rekonstrukci poskytuje nové zázemí koncertům i doprovodným programům moderní slavnostní prostředí, což oceňují zejména návštěvníci.“

O tom, že Beroun žije Talichovým festivalem celoročně, vypovídá i množství doprovodných akcí, které probíhají během celého roku, přičemž svého vrcholu dosahují vždy v období konání samotného festivalu. Jejich cílem je oslovit široké spektrum veřejnosti. V doprovodných projektech se příznačně angažuje i berounská základní umělecká škola, jež nese jména slavného dirigenta. Na Talichovu počest muzicírují na půdě školy i mimo ni nejen žáci, ale i učitelé. Z mimohudebních akcí letošní program zve na fotografickou výstavu „Mezi tóny“ v městské galerii, výstavu obrazů a plastik na Plzeňce nebo tradiční pietní akt u hrobu Václava Talicha za pěveckého doprovodu.

Martinů Voices

Martinů Voices

Předprodej vstupenek a abonmá bude zahájen 8. září 2016 v Městském informačním centru Beroun (na Husově nám. 69). Více informací je k dispozici na tel. 311 654 321 nebo emailu mic@mkcberoun.cz. Cena abonmá činí 590 Kč, cena vstupenky na jednotlivé koncerty pak 210 Kč, pro studenty 100 Kč a 50 Kč pro děti. Mezinárodní hudební festival Talichův Beroun 2016 pořádá Městské kulturní centrum Beroun v úzké spolupráci s festivalovým výborem. Významným partnerem festivalu je od roku 1999 Hudební a taneční akademie múzických umění v Praze (HAMU). Další informace o festivalu a jeho doprovodném programu jsou dostupné na www.mkcberoun.cz.

Hudební ukázky některých interpretů

Ensemble Inégal  https://youtu.be/sdUBFZTkomo
Martinů Voices https://youtu.be/26jQMfvXoP4
Kateřina Kněžíková https://youtu.be/asB3vYgyYcw
Prague Cello Quartet https://youtu.be/Cs1ffLpmSBI
Jana Hrochová https://youtu.be/YuQCpnfWYHc