Amsterdam rozsvítil Light Festival s 29 světelnými instalacemi nad vodními kanály

Na konci listopadu začal v centru Amsterdamu sedmý ročník Amsterdam Light Festivalu, který do města přináší 29 světelných instalací a 10 příběhu vyprávějících historii města. Největší množství instalací je umístěno přímp nad vodními kanály, kde v noci vytváří zajímavou atmosféru a oživují město.

Jednou z nejzajímavějších instalací Absorbed by Light vytvořila britská umělkyně Gali May Lucas. Trojice mladých lidí sedí v podobě soch na lavičce a jejich tváře jsou ozářeny mobilním telefonem. Podobně vypovídající sdělení mají i další instalace jako nápis na jedné z budov Code od Frederike Top nebo instalace All the Light You See od Alicia Eggert.

Největší divácký úspěch však mají světelné instalace jako mozkovou aktivitu simulující ANN od Koros Design, svítící chmýří z pampelišek Ligh a Wish od OGE Group, siluety dvou obřích lampiček Two Lamps od Jeroen Hennemana, světelnými paprsky osvětlený most Mr. J.J. van der Veldebrug od Petera Vinka nebo 1 500 červených majáků v instalaci Desire od UxU Studio.

Dále po městě jsou rozesety instalace jemnějšího charakteru jako organicky tvarovaná Transmission, v parku po zemi linoucí se fialová Aftereal od Yasuhiro Chida nebo několik promítání na zeď v instalaci Craftscape od Youichi Sakamoto. Vstupné je samozřejmě zdarma a to až do konce celého festivalu 20. ledna 2019.

Foto: Janus van den Eijnden
Zdroj: Amsterdam Light Festival, DesignMag