Audiovizuální ceny TRILOBIT 2018 spějí do finále

Zejména dokumentární tvorba uspěla v hlasování odborné poroty o vítězích 31. ročníku audiovizuálních cen TRILOBIT 2018. Do středu pozornosti sedmičlenného týmu filmových znalců a tvůrců se dostaly snímky jako Bratříček Karel, Jak odchází prezident, Strnadovi, Bába z ledu, Milda, Svět podle Daliborka, ale kupříkladu také epizody z publicistických či dokumentárních cyklů Český žurnál a Nedej se. Svého vítěze již zná i dětská porota, která rozhodovala mezi snímky Anděl Páně 2, Po strništi bos, dokumenty Theodory Remundové a dalšími. První ocenění filmové tvorby v kalendářním roce prozradí své vítěze až v neděli 14. ledna v Kulturním domě Plzeňka v Berouně, potřetí v přenosu České televize. Ceny TRILOBIT 2018 uděluje Český filmový a televizní svaz FITES, z.s. ve spolupráci s Městským kulturním centrem Beroun a městem Beroun. Středočeské město ožije filmovým svátkem po osmnácté v řadě.

Hlavním posláním audiovizuálních cen TRILOBIT je poukázat na umělecky hodnotná a společensky přínosná audiovizuální díla a takové snímky rovněž dosahují na ocenění. Zasedání odborné poroty vždy provází demokratické hlasování a hloubková debata nad každým dílem. To vrcholné se ani letos neobešlo bez momentů napětí, i když mezi porotci nakonec zavládl názorový soulad. Do finálového kola postoupilo celkem 21 titulů. „Hlasování bylo většinou dost jednoznačné a nikoli těsné, zato debaty před hlasováním byly bouřlivé a uklidnilo je teprve rozdělení Ceny Ferdinanda Vaňka mezi dva subjekty. Naprostou většinu cen sklidily dokumenty,“ naznačuje výsledek finálového klání předseda odborné poroty, teatrolog, divadelní a mediální kritik, prof. Vladimír Just.

„Zklamáním pro mě byla letošní nabídka hrané tvorby, kde doslova převládla kvantita nad kvalitou. Mezi desítkami přihlášených filmů nebylo téměř možné najít opravdu výjimečný snímek, který by zaujal nejen vizuálně, ale zároveň silným autorským poselstvím. Na druhé straně mě potěšila řada skvělých dokumentů, nabízejících (konečně!) kromě pohledu na temná zákoutí lidské existence i velké téma lidské sounáležitosti a vzájemné pomoci, která nečeká na reciprocitu,“ nahlíží na uplynulý filmový rok členka poroty Šárka Kosková, jež působí jako redaktorka a scenáristka Českého rozhlasu a zároveň televizní dramaturgyně hrané tvorby.

O nejlepší počin uplynulého roku hlasovala v podobném duchu také sedmičlenná dětská porota složená z žáků ZUŠ Václava Talicha v Berouně, která již tradičně udílí Cenu dětské poroty – Berounský medvídek některému z filmů s rodinnou či dětskou tematikou. Mezi letošními osmi favority nechyběly hrané snímky jako Anděl Páně 2, Pátá loď, Po strništi bos či dokumentární Pohádky pro Emu nebo Rozárka a kuchařky bez domova.

Jak dopadl výsledný verdikt obou porot a do kterých rukou poputují další křišťálové trofeje z nižborské sklárny Rückl Crystal, vejde ve známost až o slavnostním ceremoniálu 14. ledna večer. O některou z cen 31. ročníku (Hlavní cena TRILOBIT 2018, trojice cen TRILOBIT 2018, CENA VLADISLAVA VANČURY, CENA FERDINANDA VAŇKA, jíž letos získají dva držitelé, CENA JOSEFA ŠKVORECKÉHO, „sladká“ či „kyselá“ ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY a CENA DĚTSKÉ POROTY – BEROUNSKÝ MEDVÍDEK 2018) usiluje rekordních 145 přihlášených titulů – hraných, dokumentárních, animovaných, zpravodajských či publicistických, o jejichž kvalitách rozhoduje odborná porota, a 23 snímků s dětskou či rodinnou tematikou, jež hodnotila dětská porota. Některé z přihlášených snímků jsou i několikadílnými cykly či seriály.

V mezičase organizátoři cizelují dramaturgickou podobu a speciální dvoupatrovou scénu slavnostního večera. O zábavu a humor bude vystaráno díky účasti moderátorské dvojice Martina Myšičky a Vasila Fridricha, kteří budou v průběhu večera společně pátrat po stopách dirigenta Václava Talicha, ikonické postavy města Beroun. Udílení cen ozvláštní také hudební vsuvka v podobě vystoupení žáků berounské ZUŠ v různých muzikantských a pěveckých sestavách. Jako doprovodný projekt se na Plzeňce uskuteční výstava výtvarných prací žáků, jak jinak než s hudební tematikou.

Udílení cen TRILOBIT 2018 odvysílá Česká televize od 20.20 hodin na stanici ČT art. Večernímu programu budou jako obvykle předcházet filmové projekce v Městském kině Beroun – pro děti Dopoledne s Večerníčkem s kvízem o ceny, odpolední a večerní projekce filmů, o kterých mluvila porota jako o nejžhavějších favoritech. Další informace jsou dostupné na cenytrilobit.cz, program v kině bude uveden rovněž na kinoberoun.cz.

 

FILMY FINÁLOVÉHO KOLA TRILOBIT 2018

HRANÝ FILM, PUBLICISTIKA, DOKUMENT
(hodnoceno odbornou porotou)

Děti úplňku
Jak odchází prezident
Jako bychom dnes zemřít měli
Rodiče napořád
Nedej se – 14 zastavení manželů Pavlínkových
Mečiar
Bratříček Karel
Selský rozum
Co dokáže lež
Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov
Dekadence dnes
Strnadovi
Bába z ledu
Slepý Gulliver
Přes kosti mrtvých
8 hlav šílenství
Špína
Svět podle Daliborka
Všechno bude fajn
Český žurnál – Hranice práce
Milda

FILM S DĚTSKOU ČI RODINNOU TEMATIKOU
(hodnoceno dětskou porotou)

Anděl Páně 2
Bětka a chytré hlavičky
Ernestýnka
Pátá loď
Pohádky pro Emu
Pojar dětem
Po strništi bos
Rozárka a kuchařky bez domova