České barevné ponožky zažívají boom

Navazují na historii a kořeny mají až v Antice

České ponožky, dobré ponožky. Zdroj: V Páru

Před několika lety by je možná mnozí pokládali pouze za nutný kus oblečení a obdivovali na nich maximálně tak pohodlí při sportu. Ale časy se mění. Ponožky v poslední době zažívají obrovský boom ve světě i u nás. Nosí se barevné, pruhované nebo jinak vzorované. Hlavní funkcí je, aby byly vidět. Kde se ale vzaly? A dá se v současné době spolehnout na české výrobce?

Na jednu stranu by se mohlo zdát, že ponožky tu vždy byly a logicky asi také vždy budou, i když třeba v různých modifikacích podléhajících novým technologickým vymoženostem. Zima na nohy je holt zima na nohy. A proto je možné první pokusy o ponožky najít už v době kamenné, kde si lidé obmotávali nohy zvířecí kůží, kterou si poté zavazovali okolo kotníku, aby jim nespadla.

První dochované ponožky, které byly uzpůsobeny na chození v sandálech. Zdroj: Smithsonian Magazine

Podobně kůži využívali později také v antickém Řecku a Římě. V těchto oblastech je možné zaznamenat hned dva specifické typy dobových verzí ponožek – řecké piloi vyráběné ze zvířecích vlasů a římské udone, které se již začaly vyrábět z tkané látky.

Ale kdy a kde bychom mohli mluvit o vůbec prvních zmínkách o pletených ponožkách, popřípadě i punčocháčích? Za úplně první nositele punčocháčů lze považovat egyptské Kopťany, v jejichž hrobkách okolo pátého století našeho letopočtu byly nalezeny mimo jiné právě i tyto kusy oblečení. S pletenými ponožkami pak o zhruba tisíc let později přišli Dánové.

Dandy a Zazou

Kdy ale ponožky skutečně přestaly plnit užitkovou funkci a staly se právoplatnou součástí módy? Pomineme-li středověk, kdy byly ponožky symbolem bohatství a společenského postavení, je potřeba odskočit ještě trochu dále. Přesněji do 19. století a samozřejmě pak i do století dvacátého. V této době totiž už postupně dochází k vyčleňování jednotlivých skupin, později označovaných například jako subkultury, které se začínají odlišovat od masové společnosti právě třeba stylem oblékáním.

Dandy styl a jeho důraz na ponožky. Zdroj: Hulton archive

Čtěte dále zde.