České kompostovatelné kapsle na kávu vyhrály mezinárodní soutěž Mladý obal 2018

V pondělí proběhlo slavnostní udílení cen v mezinárodní soutěži Young Package 2018 neboli Mladý obal 2018. Letos se účastnilo 948 designérů z celkem 61 zemí z celého světa. Soutěžním tématem byla Coffee Mania, tedy obaly spojené s přípravou či potím kávy. Soutěžit mohli jak studenti tak nově i designéři nad 30 let. Vyhrál český obal na kávu od Veroniky Janečkové.

Soutěž už tradičně rozděluje soutěžící na dvě skupiny a to studenty středních i vyšších odborných škol a studenty vysokých škol spolu s designéry. Hlavní cenu letos získala česká designérka Veronika Janečková za návrh obalu Save the Ocean! Běžné jednorázové kapsle na kávu obsahu hliník či plast, díky čemuž jsou ohrožením pro ekologii.

Kompostovatelné kapsle na kávu jsou 100procentně recyklovatelné díky výrobě částečně z kuchyňského odpadu a částečně z nového materiálu podobnému bioplastu. Po jejich spotřebování je možné je vyhodit na kompost.

Druhé místo v kategorii vysokých škol a designérů získal tchajvanský designér Chia Chun Chuang za jednoduché papírové kelímky na kávu, které jsou plně recyklovatelné bez nepropustných plastových vrstev. Třetí místo získal slovenský designér Karol Krčmár za tácek pro kelímky na kávu. Běžně je vyráběn z plastu, proto jej designér navrhl z papírové lepenky v jednoduchém a snadno skládacím tvaru.

První místo v kategorii středních a vyšších odborných škol letos nebylo uděleno. Druhé místo získala mladá česká designérka Lucie Šuliková za návrh dárkových sad na kávu z celého světa. Třetí místo získala mladá slovenská designérka Alžbeta Putnokyová za grafické řešení papírových sáčků na kávu. Cenu organizátorů soutěže získal Marcin M. Kumorek z Polska za řadu balíčků kávy. Speciální cenu předsedy poroty Jana Činčery si odnesl český designér Petr Matoušů za řešení skladování kávových filtrů.

Foto: Tomáš Polák

Zdroj: Mladý obal, DesignMag