Jakub Jahn: SWEET DREAMS

Filmový režisér a dokumentarista Jakub Jahn poprvé představí vlastní výtvarnou tvorbu na výstavě s názvem „SWEET DREAMS“ v Galerii Českých center v Praze. Celkem zde bude k vidění 85 grafických listů, které vznikly otiskem jednotlivých „okének filmu” natočených během uplynulých ročníků Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Vernisáž za přítomnosti kurátorky Anny Praibišové a patronky výstavy Terezie Kovalové proběhne v úterý 12. března 2019 od 18:00 hodin.

Výstavní soubor SWEET DREAMS je intimním nahlédnutím za oponu české oděvní scény. Autor Jakub Jahn dostal unikátní možnost natáčet během Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který spolu se svým týmem dokumentoval od jeho úplných začátků v roce 2012. Během sedmi let vzniklo několik ikonických videí, která kombinací dokumentárních a stylizovaných záběrů evokují atmosféru MBPFW. Právě hrubé materiály, ze kterých původně vznikaly oficiální „video reports”, sloužily jako zdrojový materiál pro vystavený soubor.

JAKUB JAHN, AUTOR VÝSTAVY:

„Každý z vystavených obrazů je fragmentem mnohem většího příběhu, který se odehrává v několika rovinách a zpráva o podobě české oděvní scény je pouze jednou z nich. Nenechte se mýlit, SWEET DREAMS není výstavou o módě, je to velmi soustředěný pokus proniknout k podstatě krásy
a obrazu.”

ANNA PRAIBIŠOVÁ, KURÁTORKA VÝSTAVY:

„Téma krásy se prolíná veškerou Jahnovou tvorbou. Interdisciplinární prolínání módy, umění a obrazu je pro něj typické, což lze sledovat ve vystavené sérii SWEET DREAMS. Divák je postaven před téměř filmový proud poetické, nečekané, ale i hořké a sladké podívané přenesené do formátu fotografie, která i přes svoji fyzickou statičnost neztrácí na pohybu. Hra barev, světel a detailů spolu s rozmazanými, náhodnými a sem tam konkrétními figurami v divákovi může evokovat výtvarné dílo, které ho zve do svého nitra a nabízí se k nekonečným interpretacím a nahodilým příběhům.”

Původní HD rozlišení záběrů se kvůli výstavě překomponovalo do čtvercového formátu a atmosféra fotografií se výrazně proměnila díky masivní postprodukci, která do obrazů přidala výrazné zrno, světelné artefakty a další “chyby”, které jsou typické pro analogovou fotografii. Divák je tak postaven na hranici několika uměleckých disciplín, organicky prostupujících se navzájem – video, fotografie a grafika se prolínají v každém z vystavených obrazů.

Výstavu v Galerii Českých center v Rytířské lze navštívit do 30. března 2019.

JAKUB JAHN

Jakub Jahn je umělec „na volné noze“ a filmař, který ve své tvorbě jedinečně propojuje různé stylistické a žánrové přístupy. Zaměřuje se především na projekty, které zkoumají univerzum současného umění a módy. Mezi jeho klienty a partnery patří významní čeští návrháři (Liběna Rochová, ODIVI…) a značky (Blažek, MBPFW, Preciosa…) Podstatnou součástí jeho práce jsou videoinstalace a jiné nestandardní videoprojekce v prostoru.

INFORMACE O VÝSTAVĚ:

FB event: https://www.facebook.com/events/403143020438671/

Místo konání:

Galerie Českých center, Rytířská 31, Praha 1
12. 3. – 30. 3. 2019

Otevírací doba:

Pondělí – pátek: 11.00–18.00

Sobota: 11.00–17.00

Vstup zdarma

Web: http://www.czechcentres.cz/galerie-praha/page:1/