Lesk a bída Designbloku. Kdo letos uspěl a kdo propadl?

Prezentace firem často bývá vůbec tím nejlepším, co může návštěvník na pravidelné přehlídce Designblok zažít. Značky, které chápou obrovský potenciál akce, napínají své síly i rozpočty k prasknutí. Bohužel není stále málo těch, kteří se s konceptem vtáhnout-pohltit-zaujmout ještě nesblížili. Podívali jsme se na trojici největších propadáků a do kontrastu vybrali ty, kteří letos můžou slavit.

Instalce G.Benedikt. Zdroj. FCB G. Benedikt

Zaprášený G. Benedikt

Výrobce keramiky s úctyhodnou tradicí. To je firma G. Benedikt, která datuje svůj vznik až do roku 1882. Rok založení je ale asi to jediné, co vás při návštěvě jejich stánku pozitivně zaujme. Nevýrazná a bez nápadu. Taková je prezentace, kterou firma letos zvolila…a bohužel nezabodovala. Tři stoly, na které vyskládala svůj klasický porcelán, ve vás žádnou touhu nevzbudí. Není zde příběh, kontext ani styl. Už chybí jen sfouknout letitý prach, který se v léta nevětrané firmě usadil.

Instalace Dřevojas. Zdroj. FCB Dřevojas

Zmatek Dřevojasu

Opačný přístup zvolila firma Dřevojas. Kolemjdoucí lapá na barevně výrazný žlutomodrý výkřik, který spíš mate, než láká. Tajemství koupelny hledej v naší kuchyni – to zní jako povedená dada hříčka. Provedení, font a vazba na vystavené produkty ale nechávají přihlížejícího v letargii. Méně je někdy více. Najít cestu k promovanému výrobku je tady totiž nadmíru těžké. Tajemství tak zůstává neprozrazené. Nebo je to snad tajný fanklub KDU – ČSL?

Penta. Instalace Olgoj Chorchoj. Zdroj. Lucy Creative Agency

Banální Penta

Penta. Vlivná, silná a bohatá značka, která je rozkročená v mnoha oborech. Taky je namočena v různých skandálech a s větším či menším úspěchem přesvědčuje veřejnost o svých altruistických motivech. Slibovaná mediálně atraktivní realizace, stavba Zahy Hadid, je tím pěkným důkazem. Tím opačným pak svérázná a k okolní zástavbě lhostejná budova Florentina. Pro letošní Designblok slovenská finanční skupina chytře využila respektované a oblíbené jméno dvojice Olgoj Chorchoj. Jejich instalace je ale stejně prázdná, jako PR floskule nalepená na zdi. Obyčejné střepy se zářivými křišťály jen díky vůli mocných nestanou.

Čtěte více zde.