Marienbad Film Festival odtajňuje svůj program

Mariánské Lázně na sklonku léta opět ožijí filmem. Třetí ročník Marienbad Film Festivalu nabídne od 28. srpna do 1. září soutěžní přehlídku české experimentální tvorby, projekce italské filmové klasiky i experimentálních filmů a široký doprovodný hudební program; výstavy, přednášky a workshopy určené jak pro odbornou veřejnost, tak i např. pro rodiny s dětmi. Filmový program bude rozdělen již tradičně do několika specializovaných sekcí. Více na www.marienbadfilmfestival.com.

Do soutěžní sekce Theatre Electrique bylo nakonec z šesti desítek přihlášených titulů vybráno celkem 29 českých experimentálních filmů. „Výběr představuje opravdu široké pole přístupů k experimentální filmové tvorbě – od děl, která jsou založena na ruční práci s filmovou surovinou, přes site specific projekce, až po díla stojící na pomezí filmu a galerijního konceptu,“ prozrazuje dramaturgyně sekce Tereza Czesany Dvořáková. Výběr jde vehementně napříč generacemi – nejmladšímu autorovi je 17 a nejstaršímu 71 let. Tři Ceny Marienbad Film Festivalu pak během slavnostního zakončení rozdá porota složená z filmové teoretičky i praktičky Andrey Slovákové, která je mimo jiné dlouholetou organizátorkou experimentálního programu na MFDF Jihlava, dramaturga kina Ponrepo Milana Klepikova a evropsky významného italského filmového teoretika Francesca Pitassia.

Mezinárodní sekce Cinema Excelsior nabídne profil italské experimentální scény. „Diváci se mohu těšit na 33 filmů a 2 filmové performance. Mnoho titulů bude promítáno přímo ze sálu z filmových projektorů 8mm a 16mm,” dodává Jiří Forejt, dramaturg sekce. Nevšední divácký zážitek může doplnit osobní setkání s autory během kulatého stolu, který proběhne jako součást Industry programu. Během další součásti tohoto programu – dílny Rukodělného filmu, si budou moci diváci vyzkoušet úlohu experimentálního filmaře na vlastní kůži a v rámci Works in Progress představí autoři svá zatím nedokončená díla.

Sekce Gala pak uvede dva vrcholné filmy italského režiséra Dina Risi z 60. let: Sváteční vyjížďku (Il Sorpasso) a Monstra (I Mostri). Hlavní role v nich ztvárnily herecké hvězdy Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant a Ugo Tognazzi. V rámci ozvěn Ars Electronica Animation Festivalu v Linci budou mít diváci možnost shlédnout také pestrý výběr ze současných počítačových animací, impozantních filmových produkcí a vizuálních efektů současnosti. Ozvěny budou uvedeny spolu s výběrem dalších českých festivalů a producentů v rámci nové sekce Fata Morgana.

Sekce Retrospektiva letos představí bilanční přehlídku tvorby české konceptuální umělkyně a filmařky Adély Babanové, jež stojí na pomezí výtvarného umění a filmu. Diváci budou mít možnost se seznámit s osmi jejími filmy z posledních deseti let.

Doprovodný program vyrovnaně doplní program filmový. Full Moon Forum, které na Kolonádě Ferdinandova pramene zajišťuje spolek švihák spolu s hudebním magazínem Full Moon, nabídne koncerty skupin Please the Trees, Pris, Kalle, Manon meurt, Tomáš Palucha, Core Belief nebo Orient a v rámci slavnostního zahájení festivalu vystoupí skupina Midi Lidi. Součástí doprovodného programu budou také přednášky a workshopy, autorské čtení Ondřeje Štindla, autora scénářů k filmům Pouta a Místa nebo televizního seriálu Svět pod hlavou, který zároveň zakončí hudební část doprovodného programu svým DJ setem. Analogový Marienbad pak pro účastníky znovuobjeví krásu analogové a trikové fotografie. Zajímavý program nabídne festival i pro rodiny s dětmi.  V rámci mezinárodního projektu filmové výchovy CinEd proběhne projekce dětského filmu Modrý tygr. Po projekci proběhne dílna v duchu metodiky CinEdu, která bude přístupná vedle dětí také dalším zájemcům – lektorům, učitelům, kinařům apod. Podrobný program celého festivalu je k dispozici na http://www.marienbadfilmfestival.com/program.

Předprodej akreditací i vstupenek na jednotlivé projekce festivalu již započal přes server goout.cz, vstupné stojí od 80 Kč za jednu projekci do 800 Kč za celofestivalové abonmá. Cena abonmá pro studenty na celou dobu festivalu je 500 Kč a tzv. sponzorské abonmá nabízí možnost podpořit festival částkou 3000 Kč. Festivalová abonmá obsahují originální akreditaci v podobě malého benátského zrcátka.

Marienbad Film Festival se uskuteční díky podpoře Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury, Karlovarského kraje, města Mariánské Lázně, Italského kulturního institutu, lokálních mecenášů a firem jako např. Léčebné Lázně, a.s., Boutique Hotel SwissHouse, Smart–Con, s.r.o, Christo Group, s.r.o, pivovaru Chodovar, jazykové škole Lingua nostra, Andreola tradičnímu italskému výrobci prosecca a entuziasmu a dobrovolné pomoci mnoha jednotlivců. Mediálními partnery festivalu jsou Český rozhlas Vltava, Full Moon, Český rozhlas Radio Wave, 25fps.cz, Film a doba, Protisedi.cz, Víno&Styl.

Znělka festivalu, jejíž autorkou je Květa Přibylová, laureátka Ceny Marienbad Film Festivalu z roku 2017:

Další informace najdete na:
www.marienbadfilmfestival.com
www.facebook.com/marienbadfilmfestival
https://www.youtube.com/channel/UCBNEUR0HMbFSAnl9hgU69SA
https://twitter.com/MarienbadFF
Vstupenky https://goout.net/cs/listky/marienbad-film-festival-2018/pprc/
Ubytování najdete a objednáte snadno a rychle online na http://marianske-lazne-hotely.cz/.