Marienbad Film Festival vyhlásil vítěze

Třetí ročník Marienbad Film Festivalu, který od 28. srpna do 1. září nabídl divákům soutěžní přehlídku českých experimentálních filmů, projekce italské filmové klasiky i profil italské exper-imentální scény a široký doprovodný hudební program, vyhlásil v sobotu 1. září 2018 tři vítěze Ceny Marienbad Film Festivalu. Držiteli ocenění v kategorii Nejlepší český experimentální film, které byly předány během závěrečného ceremoniálu v Městském divadle, se stali Michaela Režová za výtvarný dokument Štvanice, Michal Kindernay za vizuální esej Transformace / Výpary / Melanosis a František Týmal spolu Jiřím Roušem a Davidem Šmitmajerem za site specific pro-jekt Taran. Festival v letošním roce navštívilo téměř 2000 diváků, kteří se zúčastnili projekcí 114 filmů a dalších audiovizuálních projektů, besed, přednášek, odborného Industry programu, filmově-výchovných programů pro rodiny s dětmi a doprovodného hudebního a výtvarného pro-gramu. Mariánské Lázně se tak opět na pět dnů staly centrem diskuzí a setkávání o současném, minulém i budoucím experimentálním a nezávislém filmu ve středoevropském kontextu.

Tříčlenná mezinárodní porota, ve které zasedla filmová teoretička a dokumentaristka Andrea Slováková, italský filmový historik Francesco Pitassio a dramaturg archivního kina Ponrepo Milan Klepikov, rozdělila tři rovnocenné Ceny Marienbad Film Festivalu za nejlepší český experimentá-lní film z 29 projektů uvedených v české soutěžní sekci Theatre Electrique. Výherci získávají fi-nanční odměnu 10.000,- Kč. Výší této částky festival poukazuje na fakt, že žádost na podporu byť krátkého, nezávislého experimentálního filmu u Státního fondu kinematografie, který jediný v České republice systematicky podporuje experimentální tvorbu, je zpoplatněna touto relativně vysokou částkou.

Porota dále navíc udělila dvě čestná uznání, a to Petru Skalovi za celoživotní přínos českému experimentálnímu filmu a Viole Ježkové za její bilanční dokumentární film Všechno má svůj čas.

Festival se letos vedle národní přehlídky českých experimentálních filmů zaměřil na představení současného italského experimentálního filmu a bilanci tvorby vizuální umělkyně Adély Babano-vé. V rámci zvláštního uvedení proběhly projekce filmů italského klasika Dino Risiho a filmu Ex-tase Gustava Machatého. Odborný program festivalu vedle kulatých stolů a prezentací připravovaných projektů hostil hned několik workshopů – Mikroport zaměřený na zvukovou složku filmu, Rukodělný film, v jehož rámci mohli účastníci pracovat s filmovou surovinou, a ve spolupráci se společností My Street Films proběhl čtyřdenní workshop experimentálního doku-mentárního filmu. Doprovodný program Full Moon Forum, který na Kolonádě Ferdinandova pramene připravil spolek švihák spolu s hudebním magazínem Full Moon, nabídl přednášky, workshopy a koncerty skupin Please the Trees, Pris, Kalle, Manon meurt, Tomáš Palucha, Core Belief nebo Orient, které navštívilo přes 500 diváků.

Příští 4. ročník Marienbad Film Festivalu se uskuteční od 27. 8. – 31. 8. 2019 opět v kulisách Mariánských Lázní.

Marienbad Film Festival 2018 se uskutečnil díky podpoře Státního fondu kinematografie, Minis-terstva kultury, Karlovarského kraje, města Mariánské Lázně, Italského kulturního institutu, lokálních mecenášů a firem jako např. Léčebné Lázně, a.s., Boutique Hotel SwissHouse, Smart–Con, s.r.o, Christo Group, s.r.o, pivovaru Chodovar, jazykové škole Lingua nostra, Andreola tradičnímu italskému výrobci prosecca a entuziasmu a dobrovolné pomoci mnoha jednotlivců. Mediálními partnery festivalu byly Český rozhlas Vltava, Full Moon, Český rozhlas Radio Wave, 25fps.cz, Film a doba, Protisedi.cz, Víno&Styl.