Mezi finalisty audiovizuálních cen TRILOBIT 2019 se rovným dílem umístily hrané i dokumentární filmy; vítězové budou slavnostně vyhlášeni 20. ledna

Dabing Street, Chata na prodej, Toman, Hovory s TGM, Švéd v žigulíku či Planeta Česko – tyto a další snímky zabodovaly ve finále 32. ročníku audiovizuálních cen TRILOBIT 2019. Ačkoliv v posledních ročnících měla ve finálovém kole převahu dokumentární tvorba, v tom letošním jsou síly hraných a dokumentárních filmů vyrovnané. Šance na ocenění získávají také publicistické pořady, například 168 hodin, Reportéři ČT či cyklus Nedej se!. Odborná porota otevřela cestu do finále 23 snímkům a dětská porota hodnotila v nejužším výběru posledních 6 favoritů z celkových 104 přihlášených audiovizuálních titulů. Finalisté usilují o některou z 10 cen tohoto ročníku.

První oceněné snímky uplynulého roku budou slavnostně vyhlášeny v neděli 20. ledna v Kulturním domě Plzeňka v Berouně a v souzvuku s připravovanou dramaturgií večera spolu se svými tvůrci vyneseny „ze stínu na světlo“. Ceny TRILOBIT 2019 uděluje Český filmový a televizní svaz FITES za spolupráce města Beroun a Městského kulturního centra Beroun. Slavnostní večer bude živě přenášet Česká televize na programu ČT art.

Zatím mají 100procentní jistotu pouze 2 filmy, na nichž jsme se jednomyslně shodli – jeden hraný a jeden dokumentární. O zbytek se budeme teprve přít. Jistá je Cena Vladislava Vančury a velmi pravděpodobná i Zcela zvláštní cena – Zlatý citrón 2019, kterou plánujeme udělit i v tomto ročníku,“ přibližuje stav hlasování ve finálovém kole předseda odborné poroty, mediální kritik a teatrolog Vladimír Just.

Zastoupení dokumentárních a hraných filmů v letošním hodnoceném penzu komentuje další z členů poroty, režisér a dokumentarista Roman Vávra: „Pro mě osobně je i letos z celkové české produkce více zajímavých dokumentárních filmů než hraných, ale zároveň si uvědomuji, že v hledání „opravdovosti“, neřkuli „pravdy“ ve smyslu uměleckého vyjádření to má hraný film těžší, jelikož dokument k těmto atributům může dospět přirozeněji. Také je na celkové loňské produkci vidět, jakou nezastupitelnou roli pro tuzemskou audiovizi stále hraje Česká televize, i když je dobře, když jí čas od času na záda dýchají i jiné subjekty, které se profilují například na internetu. Zkrátka, že média veřejné služby jsou naprosto nezastupitelná a musíme si je úpěnlivě chránit!“

Laureátem Ceny dětské poroty – Berounský medvídek se stane jeden z finálových snímků, které zhlédla a hodnotila dětská porota. Tu nejvíce zaujaly animované filmy Parralel či Karkulka a sedm trpaslíků a dále hrané snímky Nina, Přání k mání, Nejlepší přítel a dokumentární Planeta Česko. Dětská porota tvořená žáky ZUŠ Václava Talicha v Berouně již svého vítěze odhlasovala, odtajnit jej však bude moci až při lednovém ceremoniálu.

Záměrem cen TRILOBIT je oceňovat umělecky hodnotná filmová díla, která reflektují společenské a mravní hodnoty. Pevnost těchto hodnot symbolicky ztvárňuje křišťálová trofej, jež vyobrazuje skálu, v níž byli trilobiti nacházeni. Křišťálové plastiky jsou výsostným dílem věhlasné sklárny Rückl Crystal.

32. ročník cen TRILOBIT 2019 se stane oslavou tvůrců audiovizuálních děl. Téma slavnostního večera nese název „Na světle a ve stínu“ a hlavní roli v něm sehrají oceněné snímky a jejich tvůrci. Za moderátorským pultem již potřetí stane herec Martin Myšička a partnerem mu bude hudební dvojice – muzikant i filmař Vladimír Merta spolu se zpěvačkou a houslistkou Jitkou Šuranskou. Ti budou svými hudebními komentáři doprovázet oceněné filmaře „ze stínu do světel ramp“. Atmosféru celoroční práce poroty dokreslí výroky porotců včetně pantomimických vyjádření témat, hodnot a kvalit oceněných filmů.

Slavnostní ceremoniál odstartuje v 19 hodin v živém přenosu České televize, která jej odvysílá od 20.20 hodin na programu ČT art. Vstupenky je možné zakoupit od 7. 1. 2019 v Městském kině Beroun. Významná filmová událost se v Berouně odehraje po devatenácté a její nedílnou součástí se opět stane doprovodný program, tentokrát v rozšířené podobě. I letos pozve na filmové projekce do Městského kina Beroun, poprvé ovšem budou návštěvníci kina rozhodovat o vlastní divácké ceně. Program „Cena diváků“ nabídne o víkendu 5. a 6. ledna favorizované filmy, „o nichž mluví porota jako o žhavých kandidátech na ocenění“. Novou nestatutární Cenu diváků – berounský Klepáček pak předá vítězi některý z vylosovaných diváků v rámci slavnostního večera na pódiu Plzeňky. Tradiční „Dopoledne s Večerníčkem“ opět připraví pro nejmenší diváky projekce oblíbených večerníčků a také kvíz o ceny s dramaturgem České televize Milošem Zvěřinou, a to v neděli 20. ledna. Na všechny filmové projekce doprovodného programu je vstup zdarma. Podrobné informace budou průběžně zveřejňovány na www.cenytrilobit.cz a na www.kinoberoun.cz.