Na ostrově ve Švédsku mají vyrůst tři domky z odpadního plastu vyloveného z moře

Dvojice švédských architektů Emily-Claire a Erik Goksøyr, kteří společně tvoří Goksøyr Arkitekter, vytvořili speciální projekt Out Of Ocean, jenž má za cíl získávat plast z oceánů a opětovně jej zpracovávat do podoby desek s různým využitím. Jejich nejambicióznější aplikací mají být tři objekty nazvané Plastic Island na ostrově ve Švédsku.

Zanesení světových moří odpadem je globální problém, který má zatím jen velmi pomalá řešení. Nejvíce odpadu v mořích je plastových, který se dá jen velmi těžko znovu využít. Aktuálně nejznámější je spojení značky Adidas a organizace Parley, kteří společně vytváří z odpadního plastu nové sportovní boty. S novým nadějným využitím nyní přichází Goksøyr Arkitekter.

Z plastu vyloveného z moří vyrábí Emily-Claire a Erik Goksøyr barevné plastové desky, které mají jen malou tloušťku a barevnost podle přání. Takové desky jsou zatím v počátku asi ročního vývoje, ale dají se používat jako dekorativní objekt nebo dokonce architektonický prvek. Architekti aktuálně hledají další využití.

Součástí jejich projektu je Plastic Island, návrh tří malých objektů z odpadního plastu, který by mohl vyrůst na malém ostrově Nordkoster u pobřeží Strömstad ve Švédsku. Tvar domků má být inspirován plážovými domky s klasickou sedlovou střechou. Konstrukčním prvkem mají být pouze recyklované plastové desky. Domky mají využívat potápěči v nedalekém potápěčském centru.

Foto: Goksøyr Arkitekter
Zdroj: Out of Ocean, DesignMag