Na výstavišti v Holešovicích začal dvacátý Designblok

Tradičně na výstavišti v pražských Holešovicích začal ve čtvrtek dvacátý ročník designérské přehlídky Designblok 2018. Letošní ročník nabídne 343 expozic značek, designérů, studií, umělců a škol. V programu je zahrnuto také 32 módních přehlídek. Krom expozice v Průmyslovém paláci se návštěvníci mohou těšit na výstavu Manifesto jejíž hlavní hvězdou je slavný designér Jaime Hayón.

„U příležitosti oslavy dvacetileté historie Designblok otevírá budovu Colloredo-Mansfeldského paláce. Výstava Manifest představí odlišné přístupy k procesu navrhování objektů i samotné úloze designéra. Z českých autorů se zapojil Maxim Velčovský s dílem ze zlatých plechovek, Eva Eisler vytvořila upcyklované světlené objekty, Petr Babák s instalací ve které si hodíte knihou, OKOLO mapuje obraz českého designu v zahraničí. Výstava Manifest přizvala k vytvoření speciálních instalací pro příležitost oslavy české designéry, kteří se s Designblokem protínají již řadu let…,“ uvádí k doprovodné výstavě organizátoři akce.

Hlavním hostem Designbloku je vedle několika dalších zahraničních hostů především Jaime Hayón, který má na výstavě Manifest velkou expozici. „Design pro mě znamená přinášení kvality a vážné legrace do každého z mých návrhů. Co tím myslím? Není to humor pro humor. Jen chci vnést do života lidí, kteří užívají mnou navržené předměty, potěšení. Také miluji okamžik objevu. Ten se projevuje dvěma způsoby. Za prvé objevuji nové způsoby výroby a možnosti materiálů a za druhé skoro pořád cestuji, a tak se seznamuji s novými kulturami a názory. Ideální potom je, když uživatel mých výrobků skrz ně také objeví něco pro sebe,“ řekl Hayón.

Hlavní výstavní část však bude na výstavišti. Lapidárium ještě před Průmyslovým palácem nabídne jako takzvaný Art House celkem 20 expozic art designu. Hlavním dějištěm bude celý Průmyslový palác rozdělený na dvě části. Pravé křídlo se promění v Superstudio, kde se bude prezentovat 80 tuzemských i zahraničních firem, levé křídlo se promění v Openstudio, které bude prezentovat 148 designérů. Vstupné na akci stojí 350 korun, pro studenty pak 200 korun.

Foto a zdroj: Designblok a DesignMag