Stovky hudebníků a desetitisíce lidí podpořily hudbu v pražských ulicích

První ročník pouličního festivalu Praha Žije Hudbou, který proběhl v pátek 13. května, nabídl na 200 hudebních, tanečních a divadelních vystoupení a mezi účinkujícími nechyběla taková jména jako Lenka Dusilová, Prago Union, Klára Vytisková, Emma Smetana, Laco Déczi, Xavier Baumaxa, Mr. Cocoman či Jiří Dědeček. Akci navštívilo přes 50 tisíc lidí a za jeden den se podařilo do petičních archů nasbírat přes 3000 podpisů, tedy trojnásobek potřebný k tomu, aby se znovuotevřelo jednání o podobě současné vyhlášky regulující veřejné produkce v ulicích hlavního města. Cílem organizátorů ze sdružení Nerudný Fest.cz bylo poukázat na krásu pouličního umění a pozvednout jeho kvalitu. “Máme velkou radost, že se naše iniciativa setkala s takovým ohlasem a dokázali jsme, že nejen umělci, ale i veřejnost stojí o kulturu ve veřejném prostoru. Chtěl bych poděkovat všem umělcům, podporovatelům, parterům akce, celému týmu a také všem dobrovolníkům, kteří nám s organizací největšího pražského pouličního festivalu pomáhali. A už těšíme na další ročník,” prohlásil Jan Gregar ze sdružení Nerudný Fest, o.s. Druhý ročník festivalu Praha Žije Hudbou proběhne 13. května 2017. Více informací najdete na www.prahazijehudbou.cz.

V pátek 13. května 2016 zažila Praha velkolepou oslavu pouličního umění na více než 30ti místech v centru města. Hudební a divadelní produkce zaplnily ulice a nabídly kolemjdoucím neobvyklé zážitky. Kromě zavedených umělců dal festival příležitost také aktivním buskerům i začínajícím kapelám, souborům a umělcům podpořit svým vystoupením myšlenku buskingu. Festival byl zároveň vysílán v přímém přenosu na facebookový profil akce, kde návštěvníky prováděli festivalovým děním Jenovéfa Boková a Daniel Tůma.

V současné době organizátoři připravují podání petice s více než 3000 podpisy, která umožní, že bude do jednání magistrátu hlavního města Prahy opět zařazen bod týkající se podoby vyhlášky regulující pouliční umění. „Jsme opravdu nadšení z toho, jakou vlnu emocí a zájmu téma regulace pouličního umění vyvolává. Snažíme se o změnu současné podoby vyhlášky, aby z ní vymizely nejasné a nesmyslné formulace a neomezovala především kvalitní performery. Nepředpokládáme, že se nám tato věc podaří ihned, nicméně je nesmírně důležité, že se o této problematice mluví,“ dodává Jan Gregar. Kromě dalšího ročníku festivalu Praha Žije Hudbou, který proběhne 13. května 2017, plánují organizátoři na podzim uspořádat sérii přednášek na téma oživování veřejného prostoru.

JPG_Logo_Praha_ije_Hudbou_

Pořadatelem festivalu Praha Žije Hudbou je sdružení Nerudný Fest.cz, jedna z nejvýznamnějších produkcí v Praze, která stojí také za mezinárodním festivalem Mladí Ladí Jazz, open-air festivalem Léto na Jungmaňáku, festivalem Student Fest a dalšími projekty. Už od roku 2007 se všechny naše aktivity zaměřují na to, jak změnit určitá klišé a celkovou situaci na české scéně. Umění je podle mého názoru tou nejpřirozenější formou nejen rozvoje osobnosti ale právě také společenské interakce. Například náš festival Mladí Ladí Jazz, jehož sedmý ročník proběhl v dubnu, se zaměřuje na popularizaci jazzové hudby mezi mládeží a další z našich projektů, Student Fest, si dává za cíl povzbudit mladé lidi ze středních škol k tvorbě a angažovanosti v kultuře. A konečně naším nejnovějším festivalem Praha Žije Hudbou chceme oživit ulice města a dokázat, že kvalitní umění do každodenního života patří. A to nejen pouze na jeden den. Živé umění je součástí městského života ve všech evropských i světových metropolích a bylo by skvělé, kdyby tomu ani v Praze nebylo jinak,“ dodává za organizátory spoluzakladatel sdružení Jan Jelínek.