Třetinu potravin vyhodíme

Czechdesign přináší 5 tipů, jak využít domácí odpad

Šetrnost k životnímu prostředí, recyklace, kompostování, udržitelný design, zerowaste. Ekologický trend je již několik let velmi viditelný a je stále více propagován. Ať se jedná o přírodní lokální materiály, rozložitelnost nebo o zpravování bioodpadu. Každým rokem se zvedá množství vyhozených potravin. Jeden člověk vyhodí ročně až 115kg. 1/3 všech potravin končí na skládkách produkujících metan, který je 20krát silnější než ekologicky strašidelný oxid uhličitý. Přinášíme vám pár tipů, jak doma přeměnit odpad na bohatou půdu.

Městský domácí kompostér

Projekt od Sebastiaana Sennema se zaměřuje převážně na integraci přírody a kultivaci povědomí do našeho každodenního domácího života. Využívá dubový stůl pro zalévání a přípravu, chladící terakotovou mísu pro ukládání sklizených produktů a nový estetický vzhled “odpadkového koše” pro přírodní kompostování. Dohromady jednotlivé komponenty mají v uživateli podnítit rozvoj myšlenek o ekologických problémech při zahradničení – jako je spotřeba vody, odpad z potravin a recyklace. Podle slov autora, to není jen obyčejný sůl, ale celá filozofie.

Stolní kopostér

Biovessel, “designovka” vytvořená Tchajwanskou společností Bionicraft, je domácí kompostér, který rozkládá potraviny do úrodné půdy pomocí žížal a mikrobů. Vzniklá půda, bohatá na živiny, muže být použita k pěstování rostlin buď v samotné desce anebo v květináčích. Deska se skládá ze tří otvorů – pro vkládání bioodpadu, pozorovací okénko a výtokový otvor. Svojí velikostí je příjemným společníkem do každé domácnosti.

Více čtěte zde.