Výstava Overture II.

UV FIN FIN IMG_3447

Overture II.

1.10.–30.10.2015

otevřeno středa–sobota, 12–18 hod.

Vystavující: Ondřej Basjuk, Josef Bolf, Martin Herold, Jakub Hošek, Jakub Janovský, Tadeáš Kotrba, Zuzana Ondroušková, Zbyněk Sedlecký, Jakub Špaňhel, Jan Vytiska

V květnu tohoto roku zahájila svou výstavní činnost Hauch Gallery (dříve Prinz Prager Gallery) v zrekonstruovaném prostoru bývalé industriální haly v Karlíně. Úvodní projekt s názvem Overture I. představil jednu z výstavních poloh galerie abstraktní a konceptuální tvorbu českých i zahraničních autorů napříč generacemi. Výstava prezentovala dílo například Stanislava Kolíbala, s nímž Hauch Gallery dlouhodobě spolupracuje, Jiřího Matějů, Daniela Hanzlíka, Evžena Šimery či Ladislava Jezbery a dalších. Zapůjčeno na výstavu bylo plátno významného německého umělce Gerharda Richtera s názvem Grey z roku 1973 ze širšího stejnojmenného cyklu.

UV FIN FIN IMG_3374

Druhá část Overture zahrnuje výběr děl deseti autorů opět bez generačního omezení na základě jednoduchého referenčního klíče a tím je důraz na předmětnou malbu a její různé polohy, například figurace a realismus. Ani přehlídka Overture II. tedy nesleduje žádné společné téma nebo konkrétní přístup, s výjimkou toho, že se často jedná o psychologicky zatížené práce. Jednotlivá díla reprezentují své autory a vedou diváka určitým směrem. V některých částech výstavy jsou přechody mezi různými světy a výrazovými prostředky razantnější, jako je tomu například u Jakuba Janovského či Jana Vytisky. Sklon každého z nich k expresivnímu projevu vychází přirozeně z odlišného zázemí. Naopak v části, kde se setkává obraz s názvem Křeslo (2015) Jakuba Špaňhela s plátnem Martina Herolda Dvojice (2014) zachycujícím v noci možná již uschlé květiny, dochází k nenucenému prolínání. Lidská bytost zde není zobrazena explicitně, ale tušíme, že se pohybuje v blízkosti objektu či ten sledujeme těsně po jejím odchodu. Zmínění autoři (vyjma Špaňhela) patří spolu s Tadeášem Kotrbou, Zuzanou Ondrouškovou a Ondřejem Basjukem k mladší generaci umělců představené výstavou.

Ondroušková pro výstavu vytvořila instalaci meších formátů z cyklu Vzpomínka a fakta (20142015) doplněného portrétem ze souboru V náznacích sebe (2013). Její dílo je specifické ženskou citlivostí, která proniká do techniky koláže aplikované v kresbě i v malbě. Některé výjevy z prvního zmíněného cyklu jsou zatřené lakem na podlahu.

UV FIN FIN IMG_3368

Vedle mladších autorů je prezentováno dílo zavedených umělců Josefa Bolfa, Jakuba Hoška, Zbyňka Sedleckého a Jakuba Špaňhela. Bolf i Hošek jsou zastoupení staršími i novějšími díly. Tří starší tušové kresby Bolfa (2004) jsou spolu s menším portrétem dívky (Hlava dívky, 2015) vystaveny vůbec poprvé. Doprovází je plátno Nemocnice (2010). Hoškův černý noblesní a zároveň lehce děsivý objekt z roku 2008 (Bez názvu) je instalován vedle rozměrného plátna Broken Cash Machine z letošního roku.

Přehlídky Ouverture I. a II. nepředstavují definitivní výběr autorů ani směr, kterým se chce Hauch Gallery ubírat. Mají za cíl v úvodu, před vlastním výstavním programem, naznačit prostředí a rámec, v němž se bude galerie pohybovat formou přehlídek, samostatnými, skupinovými i tematickými výstavami a v budoucnu i účastí na veletrzích současného umění v zahraničí.