Future Port Prague 2018

Future Port Prague otevře letos mimo jiné otázku etiky v oblasti umělé inteligence – jak nastavit vztahy mezi člověkem a stroji

 

Umělá inteligence (AI) a její role v oblasti robotizace a technologií – to jsou stěžejní témata letošního ročníku festivalu Future Port Prague. Mezinárodně uznávaní odborníci se zaměří například na to, jak efektivněji nastavit etické otázky v technologii, která bude v dohledné době hrát zásadní roli v životech lidí. Umělá inteligence již v současnosti proměňuje celá odvětví – ve zdravotnictví pomáhá s diagnostikou chorob včetně rakoviny, je nosnou technologií v autonomní dopravě nebo při řízení celých měst. Odhaduje se, že do deseti let se ve většině odborných profesí bez pomoci AI neobejdeme. Přes řadu nezpochybnitelných přínosů je nutné vést transparentní debatu také v oblasti etiky. V současnosti Evropská komise projednává rezoluci Evropského parlamentu, která upravuje, zda by roboti měli získat právní status tzv. elektronické osoby. Do budoucna se totiž očekává masivní nástup umělé inteligence do všech oblastí lidské činnosti, včetně osobního života. Právě proto je umělá inteligence a etika jedním z hlavních témat mezinárodního festivalu a konference o budoucnosti Future Port Prague 2018, který se letos otevře opět v Pražské tržnici v Holešovicích od 6. do 7. září 2018.

„Věřím tomu, že je třeba vytvořit smysluplnou diskuzi o tématu umělé inteligence a etiky. Etika strojů začíná být obrovskou novou disciplínou, tak velkou jako se stal Blockchain,“ říká Nell Watson, přední světová odbornice na AI, inteligenci strojů a vztahy mezi stroji a člověkem ze Singularity University v USA.

Future Port Prague tak letos mimo jiné hostí mezinárodní odborné sympozium zaměřené na etiku v oblasti umělé inteligence. Garantem a spoluorganizátorem sympozia se stala právě Nell Watson, která zve do Prahy přední světové odborníky a influencery v oblastech etiky a chování strojů, robotizace, simulace emocí a vztahů strojů a lidí. Mezi oslovené patří jména jako Wendell Wallach, Louis Rosenberg, Francesca Rossi, Max Tegmark a Stuart Russel, Steve Omohundro, Ben Goertzel a David Hanson z Hanson Robotics.

„Spojení strojového učení, Blockchainu a Etiky strojů vytváří revoluční nové způsoby organizace společnosti a budování důvěry mezi jednotlivci a institucemi. To může v nadcházejícím desetiletí umožnit obrovské zvýšení celosvětového lidského blahobytu – pokud to uděláme správně, “ říká Nell Watson, která chce sympoziem dostat tato témata za hranice výzkumných center blíže ke společnosti a veřejnosti.

„Dotkni se budoucnosti / Touch the future“

Future Port Prague 2018: Konference / Festival / Workshopy

Future Port Prague 2018 stejně jako v loňském roce představí i letos osobnosti z celého světa, včetně návštěvnicky atraktivních ukázek technologií budoucnosti, mezi které patří drony, autonomní a elektrické vozy, smíšená realita, roboti pro průmysl i osobní použití, smart technologie či novinky zaměřené na budoucnost energetiky a zdravotnictví.

Festival s výstavní částí (Expem) se po úspěšném prvním ročníku rozšiřuje na dva dny na větším prostoru. Jednodenní konferenci pro business lídry, nově doplní navazující praktické workshopy, které umožní účastníkům konkrétní témata uchopit.  Future Port Prague  se nese v duchu motta „dotkni se budoucnosti“. O inovacích a technologiích se tu bude nejen diskutovat, ale bude možné si je doslova i osahat.

„V loňském roce jsme si stanovili smělou misi – vytvořit platformu, která na jedno místo přivede jedinečný mix špičkových mezinárodních odborníků, vizionářů a stovek inovativních firem s cílem poskytnout lidem živý obraz vzrušujícího vývoje nových technologií a ukázat jim je zblízkaříká Martin Holečko, ředitel festivalu a spoluzakladatel skupiny Etnetera Group.

Hlavními oblastmi exponenciálních technologií pro letošní ročník byly zvoleny:

  • Umělá inteligence
  • Budoucnost mobility
  • Smíšená realita
  • Blockchain
  • Smart technologie
  • Budoucnost výroby
  • Budoucnost energie
  • Budoucnost zdravotnictví

Future Port Prague přivítá i letos desítky řečníků z celého světa. Mezi prvními potvrzenými jsou osobnosti jako Dr. Anita Sengupta, kosmická inženýrka NASA a viceprezidentka společnosti Virgin Hyperloop One světoznámého miliardáře Richarda Bransona, americký futurolog, dopisovatel Forbes a bývalý viceprezident Disney a AOL Charlie Fink či Dr. Larry Sanger, spoluzakladatel Wikipedie and CIO Everipedie.

Na festivalu se představí přes 150 vystavovatelů z řad top inovativních firem z celého světa, od startupů po technologické giganty. Již tradičně bude silná sekce Budoucnosti mobility. Vedle novinek jako futuristické vodní taxi Seabubble se do Prahy také vrátí např. autonomní autobus Navya, kterým se tentokrát budou moci návštěvníci i projet.

Během celé akce budou pro účastníky konference i festivalu letos nově probíhat praktické workshopy zaměřené na to, jak využívat technologie a metody exponenciálního leadershipu.

„Technologický vývoj se dnes za dvanáct měsíců posune dopředu o tolik, jako před několika dekádami za deset let. S takovou rychlostí změn není na co čekat. Na Future Port Prague tak nezískáte jen aktuální přehled o trendech a dopadech technologií, ale i motivaci a inspiraci pro konkrétní kroky pro svou firmu či organizaci. Zároveň tu můžete přijít ke kontaktům na experty, kteří vám s aplikací nových technologií pomohou,doplňuje Holečko.

Budoucnost měst, hraní i člověka samotného, veletrh práce Future Jobs a další akce doprovodí hlavní část programu  

Vedle hlavního programu se na Future Port Prague představí doprovodné sekce jako Buducnost hraní, zaměřená na technologie v oblasti hraček a zábavy a Budoucnost měst, kde se budou prezentovat plány na využití moderních technologií ve veřejném prostoru. Rozšiřuje se i loňský koncept Future of You zkoumající dopad technologií na člověka z pohledu vzdělávání, pracovního trhu, rodiny a společnosti. Další letošní novinkou je veletrh pracovních příležitostí v oblasti moderních technologií Future Jobs.

Po hlavičkou Future Port Prague proběhne také celá řada setkání hlavních zahraničních řečníků a odborných garantů s klíčovými osobnostmi českého byznysu, zástupci státní správy, samosprávy i odborné veřejnosti, na kterých se bude diskutovat vize České republiky v oblastech jako je mobilita, energetický průmysl, zdravotnictví či výroba.

Hlavními partnery akce jsou Škoda Auto Digilab, Deloitte, Google, a Etnetera Group.  

 

Sledujte Future Port Prague:

www.futureportprague.com | facebook.com/futureportprague/ | twitter.com/FuturePortPRG

#FPP18