Brno Art Open mění do srpna brněnské ulice na veřejné galerie

V brněnských ulicích začal další ročník mezinárodní umělecké přehlídky Brno Art Open 2019. Na různých místech po celém městě můžete do 11. srpna zhlédnout celkem 14 uměleckých objektů od třinácti umělců a výtvarných dvojic. Mezi nejzajímavější počiny patří například dřevěná rozhledna na střeše nebo speciální chodník.

Jeden z nejzajímavější umělecký objektů v Brně vystavila dvojice Jaroslav Sedlák a David Helešic. Má název 2021 a plní funkci posedu či spíše rozhledny. Upozornit má na nesplněné sliby a ze střechy v Besední ulici vyhlíží na zakonzervovanou stavbu Janáčkova kulturního centra.

Druhou instalaci s názvem Obnovení přivezla do Brna skotská umělkyně Kate V Robertson. V parku na Moravském náměstí vytvořila dlažbu ručně odlévanou z betonu do použitých plastových obalů od potravin. Hezký ornamentální chodník má upozornit na veřejný prostor a najdeme si zde i ekologickou rovinu.

Třetím nejvýraznějším počinem je instalace Gersonův zázrak, který v ulici Pekařská připravila Juliana Höschlová. Z recyklovaného plastu vytvořila plátna, na které poté nanesla abstraktní biomalby. Opuštěný dům se tak stal veřejnou galerií a nositelem umění.

Foto a zdroj: Brno Art Open, DesignMag