Ceny TRILOBIT 2017

loga_trilobit_2017

Sobota 14. ledna 2017 bude v dějinách vzpomínána jako svátek filmařů a televizních tvůrců, jako den oslav hodnotných audiovizuálních děl, a nejen to – na zmíněné datum totiž připadá další, jubilejní ročník audiovizuálních cen TRILOBIT 2017, které rozdají své trofeje již po třicáté. A v neposlední řadě si toto významné datum budou připomínat i autoři a tvůrci oceněných filmových počinů, ti kteří se stanou novými držiteli prestižních křišťálových „TRILOBITŮ“.

Tak jako každý rok, i tentokrát strhnou „TRILOBITY“ lavinu ocenění české filmové tvorby za uplynulé roční období. Narozeninový ročník se tak trochu ponese ve znamení dvojek: podruhé se odehraje v Kulturním domě Plzeňka v Berouně, podruhé zavítá na obrazovku České televize a dějovou linku slavnostnímu večeru vytyčí hned dvojice moderátorů. Těmi budou po loňském Janu Krausovi herečtí kolegové a mistři improvizace a humoru Martin Myšička s Hynkem Čermákem. Asistovat jim bude herecký talent nejmladší generace Matěj Převrátil.

Protože „třicítku“ je třeba náležitě oslavit, slibuje slavnostní ceremoniál dobrodružný a dílem akční program, který analogicky výročí TRILOBITA podnikne ponor do historie a zároveň bude lavírovat v současnosti. Bezpočet scén vyplněných nadsázkou a humorem, které jsou letošním moderátorům vlastní, bude samozřejmostí. Hudební uskupení Prague Super Quartet Josefa Vejvody společně s Jiřím Stivínem a Emilem Viklickým připíšou večeru jazzovou atmosféru. V přesnějších obrysech pak program vsází na moment překvapení až během samotného večera.

Trilobit vůz

Trilobit vůz

Ceny TRILOBIT, označovány rovněž jako „Ceny FITESu“ uděluje a vyhlašuje Český filmový a televizní svaz FITES, z.s., za podpory města Beroun a jeho Městského kulturního centra, letos podruhé ve spolupráci s Českou televizí. Vyhlášení cen TRILOBIT 2017 bude na televizních obrazovkách odvysíláno 14. ledna od 20.20 na programu ČT art. Slavnostnímu udílení bude jako obvykle předcházet doprovodný program pro děti i dospělé v podobě projekce favorizovaných snímků v Městském kině Beroun.

Předprodej vstupenek na slavnostní udílení cen a na doprovodný program v kině bude probíhat od 12. prosince výhradně v Městském informačním centru Beroun. Cena vstupenky je symbolických 100 Kč. Více informací je možné získat na tel. 311 654 321 či emailu mic@mkcberoun.cz. Vstupenka na slavnostní večer na Plzeňce dále opravňuje ke vstupu na odpolední projekci v kině zdarma. Ta se uskuteční v den slavnostního udílení cen 14. ledna. Další informace budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.fites.cz, www.mkcberoun.cz a www.mesto-beroun.cz.

„Ceny TRILOBIT jsou mezi jinými nezaměnitelné, staví na tradici a ryzích hodnotách, a právě proto trvají již 30 ročníků. FITES na dnešním úhoru audiovizuální krajiny pátrá po vzácných zlatých nugetech, kvalitách, které by měly být živou vodou a neměly by být nezajímavé, šedé či zkalené. Divák v sále slavnostního večera i u televizních obrazovek by si měl prožít mimořádné dobrodružství hledání a radost z objevování hodnot, pro které má smysl pachtit se za každým audiovizuálním dílem, které je myšleno vážně, je vytvořeno talentovanými autory, protože jen taková tvorba nepřináší další nadbytečný audiovizuální šum, ale nese v sobě silné sdělení a nadčasovost, která je hodna pozornosti nejen FITESu, obyvatel Berouna, návštěvníků  kin, ale i diváků televize veřejné služby,“ popisuje záměr i charakter cen TRILOBIT režisér, dokumentarista a předseda FITES, Martin Vadas.

Není náhodou, že „TRILOBITY“ našly své dějiště právě v Berouně, ve městě s tradicí nalezišť zkamenělin trilobitů, ale i centru dynamického kulturního dění. Letošní ročník se zde uskuteční po sedmnácté v řadě a vyhlášení cen pro město každoročně znamená jednu z nejvýznamnějších společensko-kulturních událostí. Ceny TRILOBIT se poprvé začaly udílet v 60. letech a v našem prostředí patří mezi nejstarší a zároveň nejprestižnější ocenění české filmové tvorby. Současně je nejobtížnější je získat. Držiteli některé z těchto cen se každoročně stávají tvůrci umělecky hodnotných audiovizuálních děl, bez ohledu na jejich momentální popularitu u veřejnosti či novinářské kritiky. Jedním z cílů TRILOBITA je totiž poukázat na audiovizuální díla, která jsou veřejností i médii přehlížená, přitom jsou považována za výjimečná nebo něčím přínosná. A tak podobně jako dávnověcí tvorové symbolizující nesmrtelnost hodnot, poukazují ceny TRILOBIT na nadčasovost kvalitních filmových výtvorů.

Do arzenálu svých filmových trofejí křišťálovou cenu TRILOBIT v minulosti zařadili například Zdeněk Svěrák, Miloš Forman, Jiří Menzel, Jan Švankmajer, Robert Sedláček, Karel Roden, Jiří Mádl, Jan Kraus, Daniela Drtinová s Martinem Veselovským, Jana Ševčíková, Kryštof a Matěj Hádkovy a mnoho dalších. Do pověstné síně slávy vstoupil a posledním držitelem CENY VLADISLAVA VANČURY se stal režisér Vojtěch Jasný.

Ačkoliv slavnostní vyhlášení je ještě daleko, členové odborné a dětské poroty, díky které jsou ceny TRILOBIT zcela jedinečné, již v těchto dnech upírají pozornost směrem k přihlášeným snímkům, scházejí se a společně je hodnotí. O některou z cen v letošním roce usiluje celkem 90 přihlášených titulů – hraných, dokumentárních, animovaných, zpravodajských či publicistických, o jejichž kvalitách rozhoduje odborná porota, a 22 snímků s dětskou či rodinnou tematikou, jež vyhodnotí dětská porota. Některé z přihlášených snímků jsou i několikadílnými cykly či seriály. Mezi přihlášenými jsou zastoupena zejména díla vzniklá v české produkci nebo v koprodukci s výrazným podílem českých tvůrců, která byla poprvé veřejně uvedena v období od 1. listopadu 2015 do 31. října 2016.

Odborná i dětská porota čítají po sedmi členech. Odbornou porotu tvoří zástupci filmové obce a po vzoru minulých let byl jako předseda zvolen a této role se ujal opět teatrolog, esejista, divadelní a mediální kritik Vladimír Just. Dětskou porotu tvoří žáci ZUŠ Václava Talicha v Berouně, přičemž věkové rozpětí jejích současných členů je od devíti do sedmnácti let.

30. ročník cen TRILOBIT 2017 kromě jiného zavádí obměnu v kategoriích udílených cen. Z původních dvanácti budou moci poroty udělit celkem devět cen. Nejvýraznější novinkou je Hlavní cena TRILOBIT 2017, jíž může porota ověnčit jeden z audiovizuálních počinů, který mezi ostatními přihlášenými shledá jako nejvíce výjimečný či nejpřínosnější. Naopak Ceny poroty letos poprvé rozdány nebudou. Tak jako v předchozích ročnících, svého držitele může najít ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY, ať už v podobě sladké, nebo poněkud kyselé a nechvalně proslulé ZCELA ZVLÁŠTNÍ CENY POROTY – ZLATÝ CITRÓN. Další kategorie, jako je trojice CEN TRILOBIT 2017, CENA VLADISLAVA VANČURY, CENA VÁCLAVA HAVLA, CENA JOSEFA ŠKVORECKÉHO nebo CENA DĚTSKÉ POROTY – BEROUNSKÝ MEDVÍDEK zůstanou rovněž neměnné a ani sladká cena nádavkem, v podobě oboustranných berounských koláčků, chybět nebude.