Ikea se po 70 letech rozloučila s tištěnými katalogy a připravila výstavu retro interiérů

V roce 1950 vydal švédský obchodní dům Ikea první tištěný katalog, který byl na hony vzdálený tomu poslednímu z roku 2020. Ikea Museum ve švédském městě Älmhult připravilo k výročí 70 let svého katalogu velkou výstavu ukazující vývoj nábytku a bytových doplňků značky včetně celých interiérů.

Úspěch katalogů Ikea byl překvapivě velký. V roce 1951 byl náklad 285 tisíc kusů a postupem roků pomalu stoupal. V prvních katalozích byste našli psací pera, kabelky, šperky i větší nábytek jako pohovky či křesla. Později se začal sortiment Ikea více orientovat právě na nábytek. V roce 1966 pak Ikea tiskla 1,2 milionu katalogů. Jak značky rozpínala značka rostl i počet výtisků. V roce 2019 to bylo 185 milionů kusů.

Ikea se v roce 2020 rozhodla vydat po 70 letech poslední tištěný katalog. Od roku 2021 jsou pouze digitální. Ve spolupráci s Ikea Museum pak byla otevřena specializovaná výstava, která připomíná nejen 70 vydání katalogu, ale také historii značky, styl bydlení a nábytku. Nejde však jen o pohled do historie v podobě řady zajímavých archivních dokumentů a fotografií.

Návštěvníci výstavy se dozví řadu zákulisních informací, a mohou navštívit improvizované a plně vybavené interiéry v dobovém stylu. Právě v nich se mohou vyfotografovat a sebe na retro fotografii si odnést domů. Výstava byla sice otevřena nedávno, ale její ukončení se zatím neplánuje a zdá se být dlouhodobá.

Sledujte video na DesignVid.cz

Foto a zdroj: Ikea Museum, DesignMag