Letní akce GASK

Galerie Středočeského kraje bude mimořádně otevřena i v pondělí 6. července. Oslavíme tak s našimi návštěvníky státní svátek a 600. výročí upálení Mistra Jana Husa.

Již od soboty 4. července do pondělí 6. července mají návštěvníci GASK – Galerie Středočeského kraje v letošním roce jedinou šanci vidět unikátní Kutnohorskou iluminaci.

ATT00001

Vzhledem k vysokým nárokům na ochranu této vzácné památky je vystavování časově omezeno, po zbytek roku bude Iluminace uložena v klimaticky i světelně specifických podmínkách, ve zvláštní vitríně zhotovené speciálně pro tyto účely.

Kutnohorskou iluminaci získal Středočeský kraj v dražbě Londýnského aukčního domu Sothebys’ 8. prosince 2009 za částku 510 tisíc liber. O necelých čtrnáct dní později, 21. prosince 2009, byla Kutnohorská iluminace dopravena z Londýna do České republiky. V Kutné Hoře byla veřejnosti poprvé představena 27. prosince 2013 v refektáři Jezuitské koleje.

Vzácná pozdně středověká malba na pergamenu je unikátní nejen tématem a uměleckou kvalitou, ale také nezvykle velkým formátem. Iluminace detailním a takřka reportážním způsobem zobrazuje dobývání, prodej a zpracování stříbrné rudy v Kutné Hoře na konci 15. století.

ATT00002

PARTY TIME GASK

Pro velký zájem rodičů i dětí byl přidán jeden turnus letní výtvarné dílny LC GASK – PARTY TIME GASK. Posledních deset volných míst je v termínu od 11.8. do 14.8.2015. Čtyřdenní výtvarná dílna představí  grafickou tvorbu Bodo Korsiga. Děti se promění v umělce, budou objevovat nové materiály, experimentovat a vytvářet nejen vlastní grafické listy, ale také objekty do zahrad Jezuitské koleje. Celý program vyvrcholí páteční vernisáží a jednodenní výstavou. Bližší informace i přihlášku naleznete v příloze.