Mělník, Nymburk i Ostrava. 5 českých měst, která mají funkční a silná loga

Logo Prahy (Studio Najbrt) v rukách občansky aktivních Pražanů; jiné, “oficiální” zásahy do loga jsou ale nepřijatelné, zdroj: najbrt.cz

Města dnes poptávají většinou ucelené vizuální styly, i tak jejich loga zůstávají důležitými koncentráty vizuálního sdělení. Měla by spolehlivě obstát v rámci příležitostných komunikačních kampaní, v kontextu vizuálního stylu různých městských organizací a konečně taky před přísným soudem obyvatel. Vybrali jsme pět silných log českých měst, o kterých si myslíme, že v této zkoušce uspěla.

Logo Hl. m. Prahy (Studio Najbrt) součástí městského mobiliáře; nejen v centru logo soupeří s logy městských částí, zdroj: najbrt.cz

„Praga mater urbium“

Praha je Caput Rei publicae – hlavou republiky, jak se píše na jejím erbovním štítě. A je též matkou měst, jak ve střídmém stylu komunikuje logo Studia Najbrt z roku 2002.

Značka svou solidností a vážností kontrastuje s vlezlým pražským disneylandem. Logo totiž nemusí zobrazovat obdivované panorama Hradčan, aby bylo dost turisticky přívětivé. K turistům, expatům, zahraničním partnerům a vůbec obyvatelům světových měst, kterým je Praha příslovečnou matkou, logo doslova promlouvá v pěti mateřských jazycích.

Rozpracování loga v systém, který by zahrnul i městské části, se bohužel zadrhlo na politicích a úřednících. Logo jako značka pražské samosprávy – Hl. m. Prahy – se sice docela funkčně ujalo, avšak Praha turistická se v posledních letech propaguje kampaněmi, které logo víceméně ignorují.

Logo Ostravy (Studio Najbrt) je doslova expresívní a nechá dobře zaznít hlasu lidu, zdroj: najbrt.cz

Logo výkřik!!!

Boris Meluš, Aleš Najbrt a Bohumil Vašák posunuli hranice možného. Ostrava má logo silné i silácké. Logo pro Ostravu z roku 2009 vytěžilo maximum z trendu jazykových hříček, který předešlo už najbrtovské logo pro Prahu. Ostravský mýtus vyjadřuje s přidrzlou provokativností, která připomíná akce sociální architektury Kateřiny Šedé.

Najbrt přiznal jazyku jeho převahu nad obrazy ve schopnosti komunikovat ostravský genius loci i genius a vox populi. Logo Ostravy je prototypem značek, které lze napsat jako například logo KarlovýchVARŮ° od Evy Hudečkové nebo logo^Liberce od Ondřeje Zámiše, které jsme pomohli vysoutěžit. Logo Ostravy jde navíc i zakřičet!

Hovorovou češtinou se už nejen hovoří nebo křičí, ale hlavně píše v aplikacích instantního messagingu, na sociálních sítích a v internetových diskuzích. Současný jazyk je hacknutý obrázky. V případě Valašského Meziříčí se nepříklad „marketingovou značkou“ stala vizuálně atraktivní, hovorová zkratka názvu města – VALMEZ (od Studia Najbrt).

Prošli jsme weby příspěvkových organizací a obchodních společností města Ostravy. Tři vykřičníky používají jen některé: například KNIHOVNA!!!, !!!Městská policie Ostrava, Městská NEMOCNICE!!! Ostrava. Podobně jako v internetových diskuzích je jistě chytré s vykřičníky a verzálkami šetřit.

Logo Mělníka (Věra Marešová) je konzervativně “logovité”, zdroj: vgrafik.cz

Poctivé logo

Logo Mělníka je příkladem kvalitně zvládnutého redesignu. Příliš se neohlíží na trendy, ale drží se docela konzervativně popisné symboliky. Největší téma Mělníka – příběh o setkání dvou řek – vypráví s nenucenou samozřejmostí jakoby mimochodem. Věra Marešová už v případě oceňovaného loga města Brna prokázala, že umí vytvářet poctivá loga, která přesvědčí bez krkolomných explikací.

Více čtěte zde.