Nejlepší diplomky. Studenti na Designbloku ukázali lisované konopné vlákno, mořskou bavlnu nebo akustické hračky

Zuzanna Wroclawska, Harmony, foto: archiv Diploma Selection

I letos se na pražském Designbloku představili vybraní autoři progresivních diplomových prací evropských uměleckých škol. Podívejte se na náš osobní výběr pěti žhavých favoritů.

V rámci čtyřdenního pražského festivalu Designblok se letos již po šesté odehrála soutěž Diploma Selection prezentující vybrané diplomové práce studentů designu evropských zemí. Před odbornou komisi bylo postaveno 15 autorů reflektujících současné environmentální i společenské otázky: někteří přicházeli s kritikou, jiní s konkrétním alternativním řešením. Ačkoli se jedná o soutěž designérských oborů, většina projektů přesahovala tvůrčí potenciál produktového designu k hlubšímu konceptu a kontextuálním historickým a socio-kulturním vazbám. Které z nich nás v redakci nejvíce zaujaly?

Melanie Glöcker, foto: archiv Diploma Selection

Mořská bavlna Melanie Glöcker

O fascinujících schopnostech mořských i sladkovodních řas jsme toho slyšeli již mnoho. Kromě hodnotných stravovacích doplňků a základu pro léčiva se v posledních letech vědci například věnují i vývoji degradabilního bioplastu. Německá diplomantka Melanie Glöcker staví svůj projekt na rychlosti růstu mořských řas a využívá je jako reálnou alternativu zdrojů a technologií dnešního textilního průmyslu. V laboratorních podmínkách simuluje ideální prostředí růstu, následně z nich připravuje různé druhy vláken. Ačkoli její současné postupy připomínají spíše lehce naivní počáteční experiment a technologie prozatím nelze do reálného procesu zapojit, myšlenka využití řas coby rostlinné alternativy k textilním vláknům přináší řadu zajímavých možností bez vedlejší ekologické zátěže produkce a zpracování.

Philipp Hainke, Organico, foto: archiv Diploma Selection

Philipp Hainke a Organico

Současnou environmentální problematikou textilního průmyslu se zabývá taktéž Philipp Hainke. Ve své diplomové práci experimentuje s lisováním konopné vlákniny za pomoci kaseinu a hydroxidu vápenatého. Během pokusů vyvinul optimální lehkou a pevnou strukturu kombinující konopné vlákno a pazdeří. Tento zcela přírodní materiál nevyžaduje příliš náročné zpracování a při jeho každodenním užívání nehrozí žádná zdravotní rizika (na rozdíl od mnoha dnešních průmyslově zpracovaných materiálů). Estetika odpovídá přírodnímu charakteru použitých surovin a jeho potenciální využití autor směřuje k nábytkářskému průmyslu.

Více čtěte zde.