New York chystá na hlavu postavenou obytnou věž The Affirmation Tower

Slavný britský architekt ghanského původu David Adjaye navrhl do New Yorku obytný 507 metrů vysoký mrakodrap The Affirmation Tower. Zajímavý je díky své rozšiřující se konstrukci, kde se hmota budovy od základny směrem k nebi nezvykle rozšiřuje. V některém z vyšších pater bude veřejné bruslení.

The Affirmation Tower má v New Yorku vyrůst na rohu 35. a 36. ulice spolu s 11th Avenue a Hudson Boulevard West. Mrakodrap bude mít výšku 1 663 stop tedy asi 507 metrů. Design budovy je postaven na sérii šesti hmot ve tvaru kvádru, které rostou z mohutné základny a postupně se zvětšují. Dosažen je tak zvláštní efekt budovy otočené vzhůru nohama.

Fasáda budovy bude tvořena sérii masivních betonových sloupů s žebrovitým efektem. David Adjaye konstrukci ozdobil jemnými motivy, kdy se sloupy slévají v jednu hmotu, rotují a jinak se prolínají. V přízemí budovy vznikne atrium s posezením a možností vstupu pro veřejnost.

Mrakodrap nabídne multifunkční využití. Velká část bude věnována dvěma hotelům, ale najdeme tu i kanceláře, vyhlídkovou plošinu a kluziště v jednom z těch výše položených podlaží. Na střeše by měla být mimo vyhlídky také vzrostlá zeleň.

Foto a zdroj: Adjaye Associates, DesignMag