Příval argentinského umění do centra Prahy

latin_logo

Centrum latinoamerické kultury Latin Art Gallery představuje devět současných argentinských umělců v rámci výstavy “Nueve en Praga”.

V úterý 7.6. uvedl kurátor výstavy Enrique Mitjans za přítomnosti argentinského velvyslance Alejandra Poffa expozici tvořenou současným argentinským výtvarným uměním, jehož mladí tvůrci oplývají čerstvým pohledem na svět. Výstavu tvoří především malba, koláž a fotografie. Sám název výstavy, tedy česky “Devět v Praze”, upozorňuje na počet vystavujících umělců a zároveň na datum jejího zpřístupnění veřejnosti.  Oficiální otevření výstavy pro veřejnost se tedy konalo dne 9.6. od šesté hodiny podvečerní a návštěvníci si v budoucnu mohou vychutnat komentovanou prohlídku v českém a anglickém jazyce vedenou kurátorem výstavy Enriquem Mitjansem. Ta se koná dne 16.6. také v šest hodin. Obě kulturní akce jsou pro veřejnost zcela zdarma.

latin1

Je to poprvé, co jsou tito umělci vystavováni společně, a to pod taktovkou majitelky galerie Kateřiny Boháč Linares. Geniální Luis Abadi, mistr momentní fotografie, poukazuje ve své tvorbě na absurditu každodenních situací a Sergio Artola pohladí po duši kolážemi, které na diváka dýchnou časy dávno minulými. Marino Balbuena vyniká svými provokativními fotografiemi, které návštěvníky znepokojí kontrastem psychologické hloubky sdělení a zároveň útokem na dobrý vkus. Tvorba Juana Manuela Botteho je typická kombinovanou technikou na látce a otevírá prostor pro představivost. To dělá i Romina Dias pomocí svých barevných geometrických a organických obrazců. Struny imaginace rozezní také Catriel López ať již v černo-bílé či elektricky barevné variaci. Eliseo Subiela Moglia říká, že byl odjakživa posedlý portrétem. Tento malíř však dává portrétu jiný a více konceptuální rozměr. Umělec, který užívá více technik, Pablo Pérez Raggio, svou abstraktní tvorbou nechává rozehrát myšlenku paralelních světů, zároveň však nastoluje atmosféru míru a klidu. Yuri, poslední avšak neméně významný umělec, se skrze fotografii zajímá především o lidské chování, společenské zvyky a tradice.

latin3

Výstava bude k dispozici veřejnosti až do 5.července, v prostorách příjemné galerie a zároveň kavárny Latin Art Gallery v Jungmannově ulici. Vstup do tohoto prostoru jako by byl pro českého návštěvníka krokem do latinoamerického světa, kde na něj dýchne atmosféra exotických dálek a odlišných kultur.