Tokijskému olympijskému ohni dalo studio Nendo tvar bílého rozkvétajícího Slunce

Japonské designérské studio Nendo navrhlo olympijský oheň, který byl zažehnut při zahájení 32. Letních olympijských her v Tokiu. Megalomanská pochodeň dostala tvar inspirovaný Sluncem. Z celkem 85 návrhů byl nakonec vybrán tvar bílé koule, která rozkvetla a poslední běžec nesoucí olympijský oheň ji mohl zažehnout.

Olympijskou pochodeň navrhlo Nendo na základě konceptu, kde všichni se shromažďují pod Sluncem, všichni jsou si rovni a všichni přijímají energii. Cílem bylo vytvořit sférický vzhled, kde pochodeň je složena z horní a dolní polokoule, z nichž každá má pět panelů představující olympijské kruhy. Na konci zahajovacího ceremoniálu pochodeň z tvaru jednolité bílé koule rozkvetla a umožnila zažehnutí od posledního z nosičů olympijského ohně.

Pochodeň je poháněna vodíkem, který je označován za energii nové generace. Vodík však hoří neviditelným plamenem bez kouře i zápachu a bylo tak nutné jej do žluta obarvit uhličitanem sodným, jenž se rozprašuje přímo u plamene. Ve výsledku váží celé zařízení pochodně 2 700 kilogramů, má průměr v rozkvetlém stavu 350 centimetrů a každý list váží asi 40 kilogramů. Vnitřek každého listu je opatřen zrcadlovými ploškami pro lepší efekt.

Foto: Takumi Ota

Zdroj: Nendo, DesignMag