Velká výstava Sto let českého designu začala roční putování po Japonsku

Rozsáhlá výstava Sto let českého designu, kterou připravilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze, začala své velké putování po Japonsku. Na roční ceste se představí to nejlepší z českého a československého designu a to od nábytku a produktového designu až po grafický design či bankovky.

„Výstava Sto let českého designu, připravená Uměleckoprůmyslovým museem v Praze pro čtyři přední japonská muzea, vůbec poprvé představuje český design japonskému publiku v širokém průřezu celého 20. století. Přehlídka artefaktů českého designu je strhující ukázkou uměleckého, řemeslného a technického vývoje malé země uprostřed Evropy (z perspektivy asijského kontinentu), která nejen v oblasti designu nejednou zazářila a zařadila se mezi významné spolutvůrce západoevropské kultury. Výstava v Japonsku reprezentuje Českou republiku a seznamuje návštěvníky i s obecnou historií země vzhledem ke komplexnímu pojetí vývoje designu,“ uvádí k základním rysům výstavy muzeum.

„Snažili jsme se zvolit i takové artefakty designu, které s reálným životem korespondují, které skutečně byly používány a s nimž mají generace Čechů vizuální zkušenost. Často jsou to současně předměty, které vzbudily pozornost a nejednou získaly i ocenění v zahraničí na významných přehlídkách,“ říká kurátorka výstavy Lucie Vlčková.

Exponáty z Uměleckoprůmyslového musea v Praze představují exkluzivní a jedinečné kusy, které dokládají i význam muzea coby instituce národního významu, která od svého založení v roce 1885 zastávala úlohu arbitra kvality uměleckořemeslné práce a v mnohém sloužila jako iniciátor rozvoje v oblasti designu. Doplňují je předměty dlouhodobě muzeu zapůjčené ze soukromých sbírek, které ukazují především průnik aktuálních uměleckých trendů do masové průmyslové výroby.

Foto a zdroj: UPM, DesignMag