White Arkitekter ukazují v Praze stavby ze dřeva včetně 20podlažní budovy

V pražské Galerii Jaroslava Fragnera byla zahájena výstava White Arkitekter s podtitulem A Heart of Wood, která přibližuje projekty a realizace slavného švédského architektonického ateliéru zaměřujícího se na ekologické stavby s využitím dřeva. Mezi projekty je například rekreační bydlení Ekoladan, vyhlídková věž ve Varbergu nebo 20podlažní dřevěná budova v Skellefteå.

„V roce 2016 ateliér vyhrál soutěž na kulturní centrum a postavil dvacetipatrovou budovu, novou dominantu pětatřicetitisícového města Skellefteå v severním Švédsku. Sara Kulturhus je jednou z nejvyšších dřevěných výškových staveb na světě. Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera se soustředí zejména na toto nové kulturní centrum, které vzbudilo zájem a uznání již během realizace. Stavba vznikla přímo ve středu města známého zejména těžbou zlata a spojuje v sobě řadu funkcí: divadlo, muzeum, uměleckou galerii, veřejnou knihovnu, konferenční centrum a hotel. Budova je postavena především ze dřeva z regionálních boreálních lesů. Solární panely a další účinné energetické systémy rovněž přispívají k minimalizaci uhlíkové stopy,“ uvádí ke stěžejnímu projektu ateliéru Klára Pučerová z GJF.

„Výstava A Heart of Wood nabízí nejen pohled do inovativního stavebního procesu, ale představuje také mnoho podob využití této gigantické dřevostavby včetně společenských a kulturních budov. Stavby jsou prezentovány v podobě kreseb, fotografií, filmů, modelu, ale i ukázek výtvarně pojednaných akustických panelů na rozměrných dřevěných stěnách. Pražská výstava bude doplněna o nové materiály a fotografie, které návštěvníky seznámí s dalšími významnými stavbami tohoto renomovaného ateliéru,“ dodává.

White Arkitekter samozřejmě není jen jedna takto pozoruhodná stavba, ale i další zajímavé projekty. Od malých, jako například posezení na zvlněných laviček se stoly Hamntorget, přes zkroucenou dřevěnou vyhlídkovou věž ve Varbergu až po větší projekty jako otevřené lázně Strandängen nebo bydlení v dřevěných domcích v Hässelby. Zvláštní pozornost si zasluhuje i jejich projekt Ekoladan v podobě klimaticky pozitivních červených dřevěných domků se sedlovou střechou.

Foto: White Arkitekter

Zdroj: Galerie Jaroslava Fragnera, DesignMag