Zaha Hadid Architects ukazují na výstavě Future Cities podobu měst budoucnosti

V čínské galerii Future Design Arts Centre ve městě Chengdu byla otevřena výstava Future Cities, na které britský architektonický ateliér Zaha Hadid Architects vystavuje své největší a ne vždy zcela známé projekty. Expozice je rozdělena do několika sekcí a podle zaměření a všechny spojuje jediné, jejich realizace proběhne a změní podobu měst, v nichž vzniknou.

„Díky více než 70 dosud oceněným realizovaným dílům a 60 projektům, které jsou v současné době ve fázi rozpracovanosti na šesti kontinentech, je Zaha Hadid Architects jedním z nejdůsledněji vynalézavých architektonických studií na světě; spolupracuje s vizionářskými klienty, komunitami a odborníky z oboru po celém světě,“ uvádí k výstavě britský ateliér Zaha Hadid Architects, který v roce 1980 založila architektka a designérka Zaha Hadid.

„Architektonická architektura je pro nás velmi důležitá: Motivace k tomu, abychom se stěhovali do měst, stále větších a hustších měst a do stále větších budov, je jasná: scházíme se, abychom navazovali kontakty, synergovali znalosti, vyměňovali si je a spolupracovali. Zastavěné prostředí se stává informačně bohatým, posilujícím a vzrušujícím 360stupňovým rozhraním komunikačního a síťového stroje,“ říká ředitel ateliéru Patrik Schumacher, který vedení Zaha Hadid Architects převzal po smrti Hadid v roce 2016.

Na výstavě, jenž bude otevřena do 8. května 2022, můžeme vidět nejzásadnější projekty uplynulých let všech velkých měst jako Londýn, Peking, Moskva či Sydney. Projekty jsou představeny do podrobnosti od plánů přes vizualizace přes modely až po fotografie. Nechybí ani prezentace hmotových studií, inovativní způsoby navrhování přes ZHACode nebo ukázky produktového designu.

Foto: Liang Xue
Zdroj: Zaha Hadid Architects, DesignMag