Zastávka nemusí být nehostinným přístřeškem. 8 míst od českých architektů, kde si počkáte rádi

Vlaková zastávka v Čeladné, autoři projektu: Projektstudio, zdroj: Česká cena za architekturu

Zastávky hromadné dopravy míjí většina z nás téměř denně. Ať už míříme do práce, školy, na návštěvu či výlet, tvoří nedílnou součást našich cest. Když se však podíváme kolem sebe, zdá se, že jejich význam zůstává často opomenut. Naštěstí se i v Česku najde několik výjimek, kde čekání může být radost.

Každá správná túra začíná ve výchozím bodě a jeden takový představuje zastávka U hřbitova v Bystřici pod Hostýnem. O novou podobu místa, které bývá začátkem výšlapu do Hostýnských vrchů či poutě na samotný Svatý Hostýn, se zasloužili Lenka a Tomáš Jalůvkovi z ateliéru Valarch. Dřevostavba z českého modřínu stojí na podstavci z pohledového betonu. Plochu zastávky definuje dlažba ze žulových kostek, které byly recyklovány z původní silnice ve městě.

Zastávka v Bystřici pod Hostýnem je jedním z výchozích bodů na Svatý Hostýn, zdroj: archiweb.cz

Vnitřní stěny představují prostor pro informační systém, který zahrnuje prosklené tabule s mapou vrchů, mapou města a jízdním řádem. Nekomplikovaný tvar a převažující přírodní materiál utváří stavbu, která svým čistým a svěžím rázem dokonale zapadá do svého okolí.

Výlet do vesmíru a hra světel

O tom, že dobrá architektura se inspiruje prostředím, pro něž je tvořena, se můžeme přesvědčit na příkladu autobusové stanice v Telči od architektonické kanceláře ARCHOO z Vysočiny. Na nevyužité ploše mezi místní základní školou a gymnáziem vyrostl přístřešek pro cestující, který je zároveň pomníkem Jurije Alexejeviče Gagarina.

Autobusový terminál v Telči s plastikou, jež je poctou prvnímu muži ve vesmíru, zdroj: Česká cena za architekturu, autor: Jaroslav Svoboda

Bronzová plastika ze 70. let v podobě kulových skořápek s reliéfem na svém dřívějším místě příliš nevynikala, proto autoři přišli s návrhem začlenit ji do nové zastávky a umístit ji do kruhového otvoru jednoho z nosných betonových pilířů. Pilíře z betonu a dřevěných BSH profilů nesou střechu složenou ze dvou křížem lepených dřevěných panelů. V těch jsou na vnitřní straně zafrézovány světelné pásky, díky nimž se v noci ze stavby stává doslova kosmický objekt.

Noční osvětlení činí z terminálu téměř vesmírnou stanici, zdroj: Česká cena za architekturu, autor: Jaroslav Svoboda

Se světlem si hraje i stavba první české soukromé zastávky Varnsdorf – pivovar Kocour, jež se nachází na železniční trati mezi Libercem a saským Seifhennersdorfem. Dva do sebe zaklesnuté kvádry z ocelových plátů dekoruje kromě rzi i perforování ve tvaru loga pivovaru, tedy kocoura, skrz nějž ve dne proniká světlo dovnitř a v noci naopak ven. Motiv kocoura najdeme také v podobě plastiky na konci dlouhé dřevěné lavičky, kde může posloužit jako opěradlo.

Číst více.