Budoucnost zdravotnictví na Future Port Prague

Vylepšená krev by mohla umožnit zadržení dechu až na 45 minut a zabránění srdečnímu infarktu i přenosu HIV

Schopnost měnit DNA přináší revoluční posun v medicíně a zároveň vyvolává řadu etických otázek. Letošní ročník konference a festivalu Future Port Prague se bude mimo jiné věnovat budoucnosti v oblasti zdraví a medicíny, včetně nástroje CRISPR, díky níž lze jednoduše a přesně editovat DNA, včetně té lidské.

Od boje s nemocemi po evoluci řízenou člověkem

Úprava lidských genů už dávno není hudbou budoucnosti. Jedním z řečníků Future Port Prague je americký genetický inženýr a výzkumník Samuel H. Sternberg, spoluautor populárně-naučného bestselleru o objevu CRISPR-Cas9 nazvaného „A Crack in Creation“, volně přeloženo jako “mezera ve stvoření”. Ta odhaluje nesmírný potenciál metody v boji proti dosud neléčitelným chorobám a zároveň varuje před možnostmi jejího zneužití. Samuel je součástí vědeckého týmu vedeného doktorkou Jennifer Doudna, který metodu objevil a její využití v praxi dále zkoumá. Pod zkratkou CRISPR-Cas9 se skrývá mechanismus DNA cílení pomocí RNA-řízených bakteriálních imunitních systémů.

Písmena v genetickém kódu jsou složená v molekule DNA, kterou si lze představit jako dlouhou větu popisující celé živé organismy, včetně člověka. Vědci díky objevu revolučního nástroje CRISPR, často označovaného jako „genetické nůžky“, od roku 2016 umí jednoduše upravovat DNA podle potřeby. Díky němu jsou tak schopní měnit mikroorganismy rozsáhlým způsobem pro další výzkum i praxi. V dlouhodobějším horizontu bychom díky tomu mohli vytvářet zcela nové druhy (mikro)organismů s obrovským potenciálem využití.

“Zpočátku se zdálo, že CRISPR nemá pro lidské zdraví velký význam. Nyní už víme, že se jedná o velkou neprobádanou oblast se spoustou fascinujících otázek, na které doposud nikdo nehledal odpovědi,“ říká Samuel H. Sternberg a dodává: „CRISPR se chystá ovlivnit naši společnost v následujících letech mnoha způsoby, ať už v zemědělství, lidském zdraví nebo v oblasti léčby infekčních onemocnění. Pouze porozuměním základům této metody, můžeme dělat kvalifikovaná rozhodnutí o odpovědném používání technologií na úpravu genů.“

Jednu z věcí, kterou by CRISPR např. mohl dokázat, je „vylepšit“ krev díky zvýšení množství kyslíku, který může nést hemoglobin. “V naší krvi je kyslík v zásadě velmi omezený. Díky této metodě bychom mohli dramaticky posílit naše fyzické schopnosti, právě pokud bychom mohli zvýšit nosnost hemoglobinu,” říká Sternberg. Podle něj by výrazně více kyslíku v krvi mohlo mít mnoho využití nad rámec zjevných výhod, např. pro sportovce. „Mohli bychom zabránit srdečním infarktům, protože srdce nemusí tvrdě pracovat, nebo zadržet dech po dobu až 45 minut či najít bezpečnější způsoby, jak zabránit přenosu HIV.“

Používáním metody CRISPR však vyvstává řada etických otázek souvisejících s úpravou lidské DNA. Realita je taková, že pomocí nástroje, jako je CRISPR, bude v budoucnu moci každá laboratoř, která provádí umělé oplodnění, také upravovat genom embrya. Že to není planá obava se ukázalo už koncem minulého roku, kdy první takové použití metody na lidech ohlásil čínský lékař He Jiankui na tzv. CRISPR dvojčatech. Odstranil embryím gen, jehož absence člověku zajistí imunitu vůči HIV. Nikdo však neví, jestli je to jediný důsledek této modifikace a většina vědecké komunity jeho pokus odsoudila. Výzkum vědců z University of California v Los Angeles dokonce ukázal, že odstranění stejného genu u myší zlepší paměť a zvýší inteligenci myší.

Nejen otázky úpravy DNA budou diskutovány na Future Port Prague

Téma lidského zdraví a medicíny bude mít na letošním ročníku Future Port Prague silné zastoupení.

„Jedním z našich letošních partnerů je švýcarská farmaceutická společnost Novartis, která v poslední době plní stránky světových médií svým zpřístupněním dat z výzkumných a klinických studií pro další využití,“ říká Martin Holečko, zakladatel Future Port Prague.

Společnost Novartis, patřící do mezi nejobdivovanější farmaceutické společnosti pro rok 2019 podle časopisu Fortune, je známá nejen využíváním vědy a nejnovějších technologií, ale i důrazem na celoživotní učení a rozvoj zaměstnanců. Na jejím stánku na Future Port Prague budou po oba dva dny probíhat přednášky a diskuze se zajímavými osobnostmi, včetně workshopu o budoucnosti v náboru zaměstnanců a vzdělávání. Mezi řečníky nebude chybět Gary Bolles ze Singularity University .

Medicína bude mít zastoupení i na hlavním festivalovém pódiu, na kterém vystoupí mimo jiné profesor Aleksi Šedo, děkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a přednosta Ústavu biochemie a experimentální onkologie. Ve své přednášce se bude věnovat exponenciálním technologiím, a jejich použití v medicíně dnes i v blízké budoucnosti.

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy bude také jedním z vystavovatelů. Na jejím stánku se budou moci návštěvníci seznámit s operacemi ve virtuální realitě za použití 3D brýlí.

Mezi řečníky bude i Stefan Vilsmeier, prezident a generální ředitel německé společnosti Brainlab, zaměřující se na digitalizaci chirurgie, tedy na začlenění technologií jako je umělá inteligence či virtuální a rozšířená realita do léčby a klinických pracovních postupů. Od založení společnosti v roce 1989 se Brainlab stal mezinárodním lídrem v oblasti zdravotnické techniky vyvíjející inteligentní software a intuitivní hardware pro použití v chirurgii a radioterapii s více než 1400 zaměstnanci v 18 kancelářích po celém světě. Systém integrace digitálních operačních sálů společnost instalovala již ve více než 5000 nemocnicích po celém světě a na Future Port Prague bude ukazovat, jak propojují virtuální a reálný svět při chirurgických operacích. Ve spolupráci s tvůrcem pokročilých brýlí pro smíšenou realitu, společností Magic Leap, přináší Brainlab umělou inteligenci na operační sály, kdy zcela novým způsobem integruje digitalizovaná lékařská data do brýlí se smíšenou realitou (MR). Učiní tak abstraktní objekty „hmatatelnými“, kdy anatomické struktury, jako je např. nádor, který má být odstraněn, jsou zobrazeny virtuálně a trojrozměrně v zorném poli brýlí. Chirurgové se pak mohou pohybovat kolem těchto zvětšených objektů, pozorovat struktury nebo rizika pro okolní tkáně ze všech stran.

Mezi další vystavovatele bude patřit například společnost Glycanostic, která vyvíjí pro trhy v USA a EU dostupné a vysoce přesné testy na rakovinu prostaty a prsu, Urgent ID vyvíjející čipy umožňující záchranářům získat kontakty a údaje o zdravotním stavu uživatele pomocí chytrého telefonu či společnost Vitadio, vytvářející digitální produkty pro práci s daty k pomoci českým diabetikům. Spolu s předními českými lékaři a zkušenými nutričními terapeuty vyvíjí Vitadio platformu, která pacientům pomůže dostat se ke zdravotní péči kdykoliv a kdekoliv ji budou potřebovat. Na výstavní ploše nebude chybět ani sdružení Loono, které tvoří tým mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších nadšenců, které pořádá vzdělávací workshopy a přednášky o zdraví a jeho prevenci.

Ran Klainer z Gadfin Aero-logistics Systems, jeden z předních izraelských expertů na drony, pak bude mluvit o dopadu dronů na oblast zdravotnictví. Drony se stávají běžnou součástí expresního doručování do těžko přístupných míst, kdy jsou schopni doručovat orgány, krev, vakcinace či jakékoliv jiné nouzové zásoby jídla či léků.

V neposlední řadě na Future Port Prague bude také společně s Českým registrem dárců krvetvorných buněk při IKEM proběhne iniciativa “Daruj budoucnost”. Na akci bude zřízeno mobilní stanoviště, kde se zdraví účastníci ve věku do 41 mohou během pár minut zapsat se do registru dárců kostní dřeně. Děje se tak bezbolestným stěrem dutiny ústní. Jen v Česku čeká na dárce kvůli transplantaci přes 40 pacientů.

Sledujte nás: futureportprague.com | facebook.com/futureportprague | twitter.com/FuturePortPRG #FPP19