Český výrobce legendárních traktorů Zetor slaví výročí 75 let

Brněnský výrobce traktorů Zetor slaví letos výročí 75 let a připomíná bohatou historii značky, která má velký mezinárodní úspěch, neboť většina jejich traktorů z 1,3 milionu vyrobených kusů putoval do 130 zemí celého světa. Vše začalo v roce 1946 traktorem Z 25, dnes však značka spolupracuje se studiem Pininfarina a design traktorů má tak světové jméno.

„Naše traktory vždy reflektovaly požadavky doby. Troufám si říct, že každý, kdo byl nebo je se značkou nějak spjatý, ať už jako zákazník, fanoušek nebo zaměstnanec naší společnosti, se cítí být její součástí. Značka Zetor je vystavěna na úsilí a snaze široké skupiny lidí několika generací. Je pro nás odkazem a my k ní přistupujeme s úctou a hrdostí,“ říká ředitel společnosti Marián Lipovský.

Za rok vzniku značky Zetor je považován srpen 1946, kdy byla značce vydána ochranná známka. Vývoj prvního traktoru Z 25 však začal už po válce. Od roku 1946 do roku 1960 bylo vyrobeno více jak 160 tisíc kusů tohoto modelu. V následujících osmi letech Zetor pracuje na stojí z unifikované řady, kdy napříč různými modely používají unifikované díly. Po roce 1968 se stává značka známá ve světě a to jedinečným designem svých strojů. Důležitý je pro značku rok 1998, kdy nastupují modernější verze strojů označované Forterra.

Následné inovace zahrnují i důraz kladený na design. V roce 2016, kdy Zetor slavil 70 let přichází důležitá spolupráce s italským designérským studiem Pininfarina. V roce 2017 je na trh uveden Zetor Major jako první traktor s designem od Pininfarina. Následující tři roky je design aplikován i na další traktory z řady jako Crystal či Proxima a přichází kompaktní traktory jako Primo, Compax, Utilix a Hortus.

Foto a zdroj: Zetor, DesignMag