Co čeká Prahu v roce 2022: Nové metro, úprava Malostranského náměstí či pavilon v botanické zahradě

Ani letos nebude Praha ochuzena o zajímavé projekty, které se týkají Pražanů, ale i návštěvníků hlavního města České republiky. Nejzajímavější změny vzniknou díky stavbám, na které se ve většině případů čeká již několik let. Přečtěte si, jaké novinky si Praha připravila pro rok 2022.

Stavba metra D

Mezi nejočekávanější projekty jednoznačně patří stavba metra linky D. Ta by se měla zahájit letošní jaro, přičemž v první fázi vznikne spoj mezi Pankrácí a Novými Dvory. Metro bude poté pokračovat do Depa Písnice a v poslední fázi stavby naváže úsek z Pankráce na frekventované náměstí Míru. Realizace, dokončení i samotné spuštění nové linky však může zdržet negativní postoj spolků Pankrácká společnost a SVJ Kovářovicova. Členové těchto svazů se proti stavbě postavili především kvůli kácení zeleně a pilotové stěně v blízkosti budoucí stanice Olbrachtova. Datum dokončení tak závisí na diplomatických a komunikačních dovednostech členů pražského Dopravního podniku. Na projekt nové linky Praha ze svého rozpočtu vyčlenila 4,3 miliardy korun.

Lávka HolKa

Praha se v čele s architekty Petrem Tejem a Markem Blankem a společností Skanska v prosinci roku 2021 vrhla do budování lávky, která spojí Holešovice a Karlín. Stavba lávky se realizuje pro usnadnění přemístění chodců i cyklistů i kvůli propojení městských částí. HolKa by měla být zpřístupněna do konce roku 2022. „Projekt lávky mezi Holešovicemi a Karlínem má důležitý milník. Pěší dostanou kvalitní propojení, ale i možnost krásného výhledu na Pražský hrad. Zároveň se díky ní dostaneme během pár minut z Karlína před brány Holešovické tržnice a získáme pohodlný přístup na ostrov Štvanice. Po loňském otevření Trojské lávky úspěšně posouváme další důležitý projekt,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Úprava Malostranského náměstí

Hlavní město se rozhodlo investovat více jak 84 milionů korun do úprav Malostranského náměstí. Rekonstrukce se zhostí architekti Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský, kteří v roce 2014 se svým návrhem uspěli v architektonické soutěži. „Cílem je celkové zklidnění dopravy a zkvalitnění prostoru, což je předpokladem pro vytvoření veřejného reprezentativního prostranství, které by se stalo místem pro setkávání. Dolní část náměstí představuje rušnější živý prostor, který je i lokálním dopravním uzlem, ale měl by být také prostorem pro pořádání nejrůznějších akcí. Naopak horní část by se měla stát klidnou, spíše odpočinkovou plochou. Dojde k posunutí a přeřešení jízdních pruhů, zároveň budou uplatněna různá opatření směřující ke zvýšení komfortu chodců,“ řekli o svém návrhu zmínění architekti, kteří mají přestavbu známého pražského náměstí na starost.

Komunální volby

Pražany letos čeká výběr nových zástupců, a to jak do zastupitelstev městských částí, tak do celopražského zastupitelství. Současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti) plánuje svou funkci obhajovat. Volit mohou Pražané, kteří dosáhli plnoletosti a jejichž volební právo neomezuje například vojenská služba či trest odnětí svobody.

Dvorecký most spojí čtvrtou a pátou městskou část

V druhé polovině roku 2022 by měla být zahájena stavba Dvoreckého mostu. Dokončení stavby, která vyjde na zhruba miliardu korun, by mělo spadat na rok 2024 či 2025. Most spojí Prahu 5 s Prahou 4 a bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům i chodcům. Nový projekt má také zlepšit dopravní propojení zlíchovského a podolského břehu Vltavy. Ačkoliv je most v dokumentacích označován jako Dvorecký, jeho název ještě není oficiální. Ve hře je totiž také pojmenování mostu podle městské části Zlíchov či po bývalém prezidentovi Václavu Havlovi. Zakázku na tento nový most vyhrála v roce 2018 skupina architektů Atelier 6.

Dostavba Průmyslového paláce

Letos v lednu by měla začít dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Práce na budově by měly být dokončeny do tří let. „Po několika letech intenzivních příprav konečně začínáme s rekonstrukcí a napravujeme dluh, na který Pražané od požáru v roce 2008 čekali. Do tří let by měl být Průmyslový palác zase kompletní, citlivě zrekonstruovaný, s moderní vzduchotechnikou nebo zastiňováním a plný chytrých technologií, aby nabídl ještě více možností pro pořádání veletrhů, výstav a dalších společenských akcí,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Nový pavilon v botanické zahradě

Stavba nového pavilonu v jižní části botanické zahrady v pražské Troji, kterou staví firma OHLA ZŠ, by měla být hotová do konce roku 2022. Pavilon se bude skládat ze dvou částí, v nichž bude multifunkční sál, obchod se suvenýry či zázemí pro návštěvníky a zaměstnance. Novinka botanické zahrady vyjde na zhruba 100 milionů korun.

Autorka článku: Nikola Hejdová

Zdroj