Futuristické létající vozidlo Alto z roku 2040 je inspirováno horkovzdušným balónem

Japonská automobilka Lexus vyhlásila vítěze letošního ročníku prestižní designérské soutěže, která hledá nejzajímavější návrhy mobility pro rok 2040. Nejlepší návrh měl podle poroty mladý designér Richard Newman, jehož létající vozidlo s názvem Alto zaujalo svými tvary, pohonem i adaptací do města.

„Chtěl jsem vytvořit něco, co by bylo určitou výzvou, co by zvedlo pár obočí, ale zároveň by lidi rozesmálo,“ řekl Richard Newman, jehož návrh uspěl mezi dalšími šesti finalisty. Lexus vyhlásil soutěž ve spolupráci s prestižní londýnskou školou Royal College of Art, kde studenti postgraduálního studia měli navrhnout auto pro budoucí evropská města.

„Alto je vodíkem poháněné vozidlo s kolmým vzletem a přistáním ve tvaru náušnice. Autor se při jeho navrhování nechal inspirovat horkovzdušnými balóny a terárii s rostlinami. Vozidlo popisuje jako šperk na obloze – jako náušnici v mraku, jehož exteriér lze personalizovat. Konstrukce vozidla také umožňuje bezproblémové přistavení ke stěnám budov,“ dodávají čeští zástupci značky.

Foto a zdroj: Lexus, DesignMag