Gumshoe jsou první boty na světě vyrobené z recyklovaných žvýkaček

Město Amsterdam se spojilo s módní značkou Explicit a organizací Gumdrop, aby společně vyvinuli první boty na světě z recyklovaných, přesněji odpadních žvýkaček. Po městě je instalováno několik speciálních odpadních košů na žvýkačky, které se dále zpracovávají na podrážky bot. V předprodeji jsou zatím dámské růžové a pánské černé.

Problematika žvýkaček, které po spotřebováním svými konzumenty skončí na ulicích, je celosvětová. Jen v Nizozemsku na ulicích a chodnících skončí každý rok asi 1,5 milionů kilogramů, které jsou pracnou a nákladnou metodou odstraňovány. Město Amsterdam se proto zapojilo do boje proti žvýkačkám a spojila se organizací Gumdrop a módní značkou Explicit.

Gumdrop se zapojuje do boje proti žvýkačkám na ulicích. Instaluje speciální kulaté růžové koše na žvýkačky a mobilní klíčenky, kam si spotřebitelé vysloužilé žvýkačky odkládají a dále je tak předávají k recyklaci. Gumdrop totiž vyvinula speciální nový materiál Gum-tec, který je vyroben ze žvýkaček a dále se ze něj stává plast či guma pro další výrobu.

Prvním plnohodnotným výrobkem z tohoto materiálu jsou tenisky Gumshoe, které navrhla módní značka Explicit. Mají podrážku z materiálu Gum-tec a kožený svršek. Šité jsou ručně a vyráběny ve dvou barevných provedeních v růžové s růžovou podrážkou a černé s červenou podrážkou. Do prodeje mají přijít v červnu 2018 a jejich čtvrtinová zaváděcí cena je necelých 50 euro, tedy asi 1 275 českých korun. Pokud se první modely osvědčí, jistě se můžeme těšit i na další.

Zdroj: DesignMag