Hotely, ze kterých nebudete chtít zpět domů. Představujeme nejkrásnější nová místa, která sází na design a dokonalou architekturu

Každý pokoj v Monastery Garden je promyšlený do nejmenšího detailu. | Zdroj: Monastery Garden

Kde najdete ty nejkrásnější hotely? Přece v České republice. Náš seznam stylových a vkusných ubytovacích zařízení se utěšeně rozrůstá a my vám, jako každý rok, přinášíme výběr těch nejlepších novinek. Je čas vyrazit na výlet!

Zázrak v Českém Krumlově

Pokud existuje v České republice jediné místo, kde by měli milovníci designu a kvalitní architektury přespat, je to hotel Monastery Garden v Českém Krumlově. V loňském roce ho otevřeli manželé Dvořákovi po letech strávených v cizině a našinci se chce zajásat, že se vrátili. A hlavně koupili starý dům v centru UNESCO perly nad Vltavou. Místní genius loci je sice zázračný, ale rozhodně nikoliv samospasitelný. Budoucí hoteliéři si toto riziko zřejmě moc dobře uvědomili a zaangažovali proto architektonické studio TI Architekti. Ti dokázali starému domu vtisknout jedinečný mix eklekticismu a historizujícího luxusu, který krásně zapadá do místního koloritu. Televize, která vám vyjede z barové skříňky, solitérně stojící vana, luxusní rudá lenoška, ale především všudypřítomný akcent na detail a kvalitu materiálů dělají z Monastery Garden malý (velký) zázrak.

Charakteristickým znakem celého hotelu jsou pak autorské kresby květin, které na zakázku namaloval jihočeský ilustrátor Přemysl Vranovský. Najdete je na stěnách v koupelně, v zarámovaných obrázcích, ale i na papírových táccích pod skleničky. Novodobá zahrada krásy a rozkoší. Majitelé zapojili ale i další místní řemeslníky, a pobyt v hotelu je tak mimoděk i přehlídkou české zručnosti a schopností. A velkorysé osvícenosti současných majitelů. Kéž by podobných konceptů v Česku vznikalo víc!

Hravý a nápaditý design mají na svědomí Ti Architekti. | Zdroj: Monastery Garden

Král minimalismu

Smutnit ale není třeba. Míst, která si zasluhují pomyslnou jedničku s hvězdičkou, najdete na mapě tuzemska požehnaně. Králem nadčasového minimalismu je penzion Štajnhaus v Mekce dobrého vína – Mikulově. Původně zchátralý dům v židovské čtvrti se rozhodli noví majitelé zrenovovat v roce 2014 a nyní už tři roky slouží jako útočiště pro cestovatele, kteří mají design a vkus na prvním místě. Rekonstrukce se ujalo znojemské studio ORA architekti, stojící například i za ceněnou přeměnou interiéru Domu Josefa Ungra nebo stavbou vinného sklepu Modrák ve Vrbovci.

Zbytek článku si můžete přečíst zde.

Autor: Veronika Pařízková