Mercedes slaví 120 let od zrodu značky a připomíná první moderní automobil

Německý koncern Daimler slaví výročí 120 let od zrození značky Mercedes, kterou získala od 11leté dívky. Revoluci automobilky zajistil vůz Mercedes-Simplex 35 PS z roku 1900, který je označován za první moderní automobil. Dnes je značka Mercedes-Benz synonymem pro luxusní vozy. Významnému modelu se automobilka věnuje i dnes zajímavými koncepty.

V dubnu 1900 pojmenovala automobilka Daimler-Motoren-Gesellschaft tehdy nadějný nový prototyp vozu Mercedes-Simplex 35 PS. Získal jméno podle tehdy 11leté dívky Mercédès Jellinek, dcery rakouského obchodníka českého původu Emila Jellinek. Zrodil se moderní automobil, jenž již nebyl jen jakýmsi motorizovaným kočárem, ale automobilem nové éry. Největšího ohlasu se dočkal v Nice v roce 1901.

Opravdovou revoluci přinesl model Mercedes-Simplex 40 PS z roku 1902 se dvěma místy k sezení. Vůz byl opatřen nápisem Mercedes na chladiči a to byl začátek cesty změny názvu automobilky zakončené v roce 1926. Design vozu byl natolik revoluční, že na něj Mercedes nezapomíná ani dnes. V loňském roce byl představen koncept vozu Vision Mercedes Simplex, který přebírá to nejkrásnější z prvních modelů.

Foto a zdroj: Mercedes-Benz, DesignMag