Šperkařka roku Markéta Kratochvílová: Český trh si zaslouží odvážnější šperky

Markéta Kratochvílová je nadějná česká šperkařka, absolventka UMPRUM v ateliéru K.O.V. šperkařky Evy Eisler a vítězka v kategorii šperk ceny Czech Grand Design z roku 2016. V inspirativním rozhovoru nám nastiňuje další směřování svojí inovativní tvorby i mezníky tvorby minulé. Mimo jiné nám Markéta také přiblížila svoji spolupráci s organizací Loono a prozradila svoje plány na vlastní studio a showroom.

Vaše výtvory jsou velice charakteristické, balancují na pomezí šperku a výtvarného díla, je pro vás bourání hranic mezi designovými nebo uměleckými formami výzvou?

Koncept mojí práce vždy obsahuje něco jako nabourání určitých hranic nebo inovaci, například diplomovou prací jsem chtěla potlačit odstup mezi uměleckým šperkem a módou, v nejnovějších projektech hledám neočekávané kombinace materiálů. To, jestli ale opravdu narušíte hranice nebo zbouráte stereotyp, o tom nerozhodujete jen vy. Soustředím se hlavně na to, co cítím, že je potřeba sdělit tématem kolekce, velkou výzvou je také ovládnutí technik, které používám a jejich posunutí k originálnímu výsledku. Šperk vnímaný jako forma umění pro mě představuje ideální formu vyjádření, zároveň ale velmi oceňuji i jeho spektrum využití od unikátního uměleckého díla po komerční bižuterii, je to obor, ve kterém se lze stále učit něčemu novému.

V roce 2014 jste byla vyhlášena Objevem roku v rámci Czech Grand Design, v březnu roku 2016 jste pak získala cenu v kategorii šperku. Označila byste tato ocenění za pomyslný vrchol vaší šperkařské kariéry nebo máte ještě nějaké další vysněné mety, na které byste chtěla dosáhnout?

Cen Czech Grand Design si vážím, je to příjemné být oceněn, a pro designéra také prakticky potřebné. Nicméně vrchol kariéry je pro mě tam, kde si ho sama vytyčím z hlediska práce, kterou jsem se rozhodla vykonat – u projektů, které realizuji, si stanovuji, kam je chci dostat a v jaké kvalitě. Dávám si vysoké cíle, pomáhá mi to pracovat velkoryse a s nadhledem, udržuje to motivaci. Být motivován, inspirován, je, přiznávám, zdrojem návykového adrenalinu, nepřichází ale ani tak v momentě ocenění, jako ve chvíli, kdy se zjeví nápad, který vás naplní.

Celý rozhovor čtěte zde.