V Paříži a Nizozemsku jsou vystaveny současné české skleněné vánoční ozdoby

Na dvou místech zároveň, v nizozemském Leerdamu a francouzské Paříži, byla otevřena dvojice výstav Současná česká skleněná vánoční ozdoba, která prezentuje umění českých sklářů. Prezentovány jsou současné ozdoby značek Glassor Decorations, Irisa, Ornex, Rautis, DUV a Slezská tvorba. Nejstarší značka Ozdoba vyrábí vánoční ozdoby již 111 let.

„Výroba foukaných skleněných vánočních ozdob má v českých zemích dlouholetou tradici a ve světě mnoho obdivovatelů i sběratelů.  Nová výstava Českých center, která vznikla ve spolupráci s partnery, představuje nejen tradiční skleněné vánoční ozdoby, jejich základní tvary a techniky, ale i nejnovější trendy v oboru – vše z produkce českých firem. Rukodělná kvalita, nápaditost dekoru, tradice i jedinečnost řemeslného postupu jsou přednosti, které z českých skleněných vánočních ozdob učinily světoznámý pojem. Zvláštní kapitolu výstavy tvoří perličkové vánoční ozdoby z Poniklé, které jsou specifickou výrobní technologií aplikovanou pouze v ČR,” uvádí za Česká centra Petra Jungwirthová.

„Velmi si vážíme toho, že jsme mohli pro Česká centra připravit putovní přehledovou výstavu skleněných českých vánočních ozdob. Kurátorsky za ní stojí především kolegyně Dagmar Havlíčková, která je duší celého projektu. Téma vánočních ozdob sledujeme dlouhodobě, spravujeme jejich největší veřejnou sbírku na světě a v příštím roce otevřeme pro návštěvníky novou stálou expozici nazvanou WOW – World of Wonders, Svět zázraků,” doplňuje kurátor Petr Nový, který výstavu připravil spolu s Dagmar Havlíčkovou. Výstavy jsou na obou místech otevřeny do poloviny ledna 2022.

Foto a zdroj: Česká centra, DesignMag