V ZOO PRAHA SE VŮBEC POPRVÉ NARODIL KLOKÁNEK KRYSÍ

Malého klokánka krysího můžou lidé pozorovat ve vnitřní expozici Darwinova kráteru v dolní části zoo. Foto Petr Hamerník

Historicky první mládě klokánka krysího se narodilo v Zoo Praha. Ačkoli drobný vačnatec vykoukl z vaku své matky poprvé teprve minulý týden, už teď ho návštěvníci mohou spatřit, jak prozkoumává svou expozici v Darwinově kráteru v dolní části zoologické zahrady.

„Z přírůstku máme o to větší radost, že jde o vůbec prvního klokánka krysího narozeného v naší zoo,“ těší se z mláděte ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Podle něj je nový obyvatel zahrady významný i v mezinárodním měřítku.

Klokánkovi krysímu přezdívají chovatelé „krysánek“. Aktuálně ho návštěvníci mohou spatřit, jak podniká stále delší výpravy z matčina vaku a prozkoumává okolí. Foto Petr Hamerník

Klokánek krysí je totiž od roku 2014 zařazen na Červeném seznamu IUCN v kategorii „téměř ohrožený“ a jeho situace se nelepší. Ve své domovině na východě Austrálie ho ohrožují invazivní druhy i stále častější požáry. „Pokud bude současný trend pokračovat, může v příštích 12 letech klesnout jeho populace na některých místech až o bezmála třetinu. Každý takový chovatelský úspěch nám tak dává potřebnou naději do budoucích let,“ říká tiskový mluvčí Zoo Praha Filip Mašek.

Drobnému „krysánkovi“ v Zoo Praha, jak tomuto druhu chovatelé přezdívají, se však daří výtečně. „Na rozdíl od velkých klokanů, jejichž mláďata nejprve pozorují okolí z bezpečí matčina vaku, jsou klokánci naopak dlouho ve vaku úplně schovaní a pak jednoho dne rovnou začínají s průzkumem okolí,“ vysvětluje chovatel David Vala s tím, že do vaku se pak i klokánci ještě nějakou dobu pravidelně vrací.

Klokánci jsou vačnatci – stejně jako jejich větší příbuzní. Mládě se bude do bezpečí vaku své matky vracet ještě minimálně několik týdnů. Foto Petr Hamerník

Malý klokánek se narodil pětileté samici, která přišla do Prahy z polské Zoo Opole, a půl druhého roku starému samci původem ze Zoo Jihlava. Klokánci krysí jsou tzv. potravní specialisté – až 80 procent jejich jídelníčku tvoří houby, které však mládě zatím neochutnalo. V příštích týdnech se ještě bude živit mateřským mlékem, než postupně přejde na pevnou stravu dospělců.