Ve vídeňské galerii vystavili 400 částečně spálených stromů jako pohled do budoucnosti

Ve vídeňském muzeu MAK je možné do října navštívit instalaci Invocation for Hope od londýnského studia Superflux. Do prostor galerie přináší několik stovek stromů ze spálených lesů odkazující na naší planetu po katastrofě způsobenou klimatickou změnou. Uprostřed najdeme zeleň se studánkou, která symbolizuje naději.

„Prostřednictvím kombinace umění, designu a architektury Bienále volá po novém vztahu mezi lidmi a planetou – nejen dekarbonizovat naše ekonomiky, ale zcela přehodnotit naše spojení se Zemí a to, jak se na ni díváme jako na její součást,“ uvádí studio Superflux ke své instalaci, která má za cíl šokovat a přivést návštěvníky k větší osvětě.

„Změna klimatu není problém, který můžeme vyřešit, ale spíše jako průšvih, který musíme zvládnout zodpovědně a naléhavě.“
Jon Ardern, spoluzakladatel studia Superflux

Instalace Invocation for Hope čítá 400 stromů, které byly do galerie přivezeny po lesnických požárech v Rakousku. Poukázáno je na řešení požárů s pomocí změny přístupu k lesnictví. Uprostřed instalace najdeme studánku obklopenou třiceti živými stromy různých druhů. Vše je doplněno o zvukový doprovod přírody včetně zvuků ptáků a dalších zvířat. Na studánku je navíc promítána série živých záběrů zvířat. což dává hledícímu divákovi možnost uvědomění.

Foto: Stephan Lux
Zdroj: Superflux, DesignMag