Výstava italského designu v Praze ukazuje funkční příklady recyklace a opětovného využití

V pražské Barokní kapli v ulici Vlašská začala ve čtvrtek velká výstava italského designu 3CODESIGN s podtitulem Redukovat, recyklovat, opětovně využít. Vystaveny jsou desítky reálných příkladů takzvaného ecodesignu s ohledem na udržitelnost, životní prostředí, využití cirkulární ekonomiky, vzájemného sdílení i odpovědnosti. Zhlédnout je možné řadu již vyráběných produktů včetně masových.

Až do 2. července je tak otevřena výstava, která ukazuje, že ekologický design může fungovat. Je pak jedno jestli se designér či výrobce rozhodne redukovat například množství použitého materiálu, používat recyklované a recyklovatelné materiály nebo opětovně využívá již jednou vyrobený produkt pro zcela jiný nový. Všechny tyto příklady na výstavě najdete a to ne jen od neznámých designérů pro neznámé značky, ale i skutečně masově vyráběné produkty roky i desítky let.

„V souladu s novými požadavky na environmentální udržitelnost svědčí vystavené inovační předměty o skutečném obratu tendence ve srovnání se způsoby výroby a strategiemi designu uplatňovanými v průběhu 20. století. Jde o nový model, který přehodnocuje všechny fáze navrhování a výroby a zaměřuje se od samého počátku na takové předměty, které lze opravit, opětovně využít, sdílet a recyklovat při zachování trvalé hodnoty a použitelnosti,” uvádí Italský kulturní institut, který výstavu organizuje.

Jak významný je tento směr dokládají i jména osobností a značek na výstavě zastoupená, jako například Massimiliano Fuksas pro Slamp, Lorenzo Palmeri pro Chiarella, Paola Navone pro Gervasoni, Lorenzo Damiani pro SILK, Antonio Aricò pro Myop, Enzo Mari pro Alessi, Philippe Starck pro Kartell, Issey Miyake pro Artemide, Joe Velluto pro Teraplast, Paolo Ulian pro Zava Illuminazione, Mariapia Bellis pro Pieces of Venice, Valentina Carretta pro Seletti, Gaetano Pesce, Antonio Marras a Salvatore Ferragamo.

Foto: Matteo Ragni, Selleti, Salvatore Ferragamo, JVLT, Tipstudio, Franco Capra

Zdroj: Italský kulturní institut, DesignMag