Masker připravil třetí výstavu. Na jeho díla už se vypisuje pořadník

Masker_foto

Jakub Matuška aka Masker – Rudý gentleman odchází po vodě a ďábel nosí pádla

S potěšením si Vám dovolujeme oznámit, že v DSC Gallery zahájí svou třetí samostatnou výstavu výrazný představitel současné mladé výtvarné scény Jakub Matuška, který proslul pod uměleckým jménem Masker. Není bez zajímavosti, že naposledy vystavoval v prestižní galerii Dukan v Paříži, která mu zároveň připravuje samostatnou show do své nové pobočky v německém Lipsku. Masker zároveň patří mezi nejlépe prodávané současné české umělce.

„Voda, Bůh a baseball. Limity poznání na YouTube, Jágr, Merklová, co mi řekl táta sládek a co rád dělám ve vaně. Výstava představí klasickou Maskerovskou dialektiku – popis pokroucené situace, její okamžité relativizování a syntézu ve formálním experimentu s pozitivem i negativem. Jenže Masker je v kristových letech, tentokrát jsme se na Wikipedii proklikali o něco dál a všechno se začíná zamotávat,“ představuje výstavu ve svém průvodním slovu publicista Michal Nanoru.

Jakub Matuška patří mezi nejvýraznější talenty mladé generace, letos oslaví teprve své čtyřiatřicáté narozeniny. Přitom za sebou má jako jeden z mála českých autorů studium na Cooper Union v New Yorku a na londýnské Middlesex University. V roce 2011 získal Cenu NG 333, kterou udělovala Národní galerie nejlepšímu mladému umělci do pětatřiceti let. O rok dříve jeho jméno figurovalo mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého. Pod přezdívkou Masker proslul především na graffiti scéně, společně s dalšími pěti autory úspěšně reprezentoval Českou republiku na Expo 2010 v Šanghaji. Následovaly jeho samostatné výstavy v Londýně či Paříži.

„Jde o jediného autora naší galerie, na jehož obrazy vzniká pořadník,“ říká galeristka Olga Trčková. Jakub pro DSC Gallery připravuje nejen sérii velmi pracných maleb, ale i časově náročné kresby.

Celou výstavu propojuje jedna z nich, velkoformátová kresba Ideal, která vznikala déle než půl roku a volně navazuje na kresbu Vzkaz od Havla stěrače stírají. Obsahuje v sobě zdroje a rané verze motivů většiny vystavených děl. Symboly hustě pokrytá plocha dvou a půl metrů čtverečních představuje nakumulovaný diagram Maskerova světonázoru, který je jako tradičně propletený osobními zážitky, esoterickými vzory i domácími a zahraničně politickými událostmi.

Vůbec poprvé bude součástí výstavy i doprovodná hudba, která vznikala přímo na motivy Matuškovy tvorby. Postarala se o ni DJ Joie Iacono, která v minulosti podobným způsobem spolupracovala se slavnou galerii Deitch Projects, ale i s oděvní značkou Chanel. Autorka hudby nebude chybět ani na slavnostním zahájení výstavy.