Tanec smrti nebo schody do nebe. Umí se evropská města prodat?

Článek, který pokrývá 3 nejlepší a nejhorší formy propagace evropských metropolí.

Dělat dobré jméno jednomu člověku je věc ošemetná. Dělat dobré jméno městu, v němž je takových lidí přehršel, je o to ošemetnější, o kolik známější toto město je. Evropské metropole a jejich turistická centra sázejí na různé propagační strategie, které se bohužel zřídkakdy setkají s odezvou veřejnosti. Jak je to možné? Některá města si vystačí se svým přirozeným sexappealem – co si budeme namlouvat, Praha ani Paříž velkou propagaci nevyžadují, jelikož je každý stejně zná jako turistické „Mekky.“Najdou se ale i výjimky. Ty menší, které o přízeň turistů musí soutěžit s ostatními, mají přeci jen větší motivaci pohnout svou reputací k lepšímu. Začněme ale se třemi odstrašujícími příklady.

Gdaňská škola nesmyslu

Pokud se v Polsku říká „český film“ něčemu, co Čechům připadá jako „španělská vesnice“, pak krátký film zhotovený pro město Gdaňsk toto rčení obrací v náš prospěch. Za naprostý paskvil je totiž možné považovat reklamu Weekends in Gdańsk bývalého hanzovního města Gdaňsk v Polsku. „Osvědčený“ scénář dostal svůj upgrade – lidé prochází městem, rozsvěcí budovy dotekem prstu, fotí si lachtany vyplavené z moře a nechávají se strhnout baletními pohyby místních, kteří tancují asi hlavně proto, že neumí chodit. Nejúdernější je halucinogenní část tohoto spotu, a sice to, když protagonisté začnou spatřovat mýtické postavy polské minulosti a pohádek, mezi něž patří i, světe div se, pirát. V tu chvíli se střelka kompasu udávající kurs mezi střízlivostí a šílenstvím roztočí nadobro.

Budapešť, koření bez chuti

Budapešť také vsadila na reklamní spoty a novou webovku. Kampaň The Spice of Europe, která vykresluje Budapešť jako tavící kotlík mnoha ingrediencí, ovšem působí strojeně, ba co víc, Budapešť se zdá být více bez chuti, zápachu a hlavně nápadu, než skutečně je. Na rozdíl od tristní kvality videí gdaňské kampaně se sice musí Budapešti přiznat, že spot je to natočený s bravurou, obsah ale zase drhne. Pár, který běží Budapeští a „ochutnává“ všechny podoby tohoto města, tu a tam najede na stejný „tanec smrti“ jako v Gdaňsku, a nakonec se usadí u stolu, aby si okořenil večerní krmi ničím jiným než metaforou na Budapešť, je prostě trochu málo. Ještě menší je ale očividně snaha Prahy.

Praha: město levné romance

Mluvit v souvislosti s propagací o Praze tak trochu připomíná to, když má člověk namířeno do Prahy, ale vystoupí na Hlavním nádraží a projde se proslulým Sherwoodem nebo přijede autobusem na Florenc. Očekávání jsou velká, ale šok, který z toho člověk může mít, je ubíjející. Prague City Tourism uvádí, že mezi její probíhající kampaně patří i Praha: City of Romance, neboli „Praha: město romance.“ Co si pod tímto heslem vybavit, neví možná ani sami autoři, jelikož stránka, kterou má k dispozici, neobsahuje nic jiného než sadu kýčovitých fotek a krátkou zprávu o tom, že Praha je město jako dělané pro romantické procházky.Velmi nápadité! Naštěstí se teď můžeme přesunout k těm povedenějším projektům.

Více čtěte zde.