Signal Festival ve víru změn. Sází na reflexi revoluce, zahraniční jména i zcela nové trasy

Reflexe, Petr Vacek a Adam Cigler, Signal Festival 2019, zdroj: Signal Festival

3 trasy a 18 uměleckých instalací od tvůrců z České republiky i ze zahraničí, to je letošní, již sedmý ročník Signal Festivalu. Své instalace představí například umělkyně a designérka Klára Horáčková, vítězové otevřené výzvy, architekti Petr Vacek a Adam Cigler, nebo kreativní studio Oficina. Těšit se můžete i na karlínskou trasu, která vás provede díly převážně zahraničních umělců. Podívejte se spolu s námi, na co se můžete těšit a jaké změny si pro vás organizátoři světelného festivalu připravili.

Festival bude provázet společné téma, kterým se k 30. výročí od významných společenských změn v České republice stala revoluce. Festival digitální a kreativní kultury se uskuteční od čtvrtka 10. října do neděle 13. října. Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek v 19 hodin na Smetanově nábřeží u instalace od audiovizuálního umělce Jakuba Peška.

Co je nového

Letošní Signal Festival nabídne 9 instalací od českých a 9 od zahraničních autorů. Z celkem 18 instalací bude 12 umístěných na zcela nových lokacích a návštěvníci se nově podívají například do areálu Invalidovny nebo Ministerstva dopravy. Na Smetanově nábřeží vznikne největší instalace v historii celého festivalu, která pomocí laserů pokryje 180 000 m³ mezi nábřežím a Střeleckým ostrovem a diváci tak objeví netušené možnosti vystavování uměleckých děl ve veřejném prostoru. Nově se součástí hlavního programu stane audiovizuální performance v kostele U Salvátora od čtveřice mladých umělců, kteří pomocí světel, kouře a varhanní hudby vytvoří jedinečný zážitek.

Vizuální styl letošního ročníku, Signal Festival 2019, zdroj: Signal Festival

Doprovodný program festivalu bude bohatší o komentované procházky Signal Walks a dětský program Signal Playground, který kombinuje procházku po vybraných instalacích vhodných pro malé návštěvníky a kreativní workshop. Vrací se také doprovodný program Transmit, letos v podobě panelových diskuzí a rozhovorů s vybranými umělci letošního ročníku a odborníky z oblasti moderních technologií. Novinkou letošního ročníku je také mapa zadarmo v rámci mobilní aplikace.

The Wall, Oficina, Signal Festival 2019, zdroj: Signal Festival

Téma revoluce

Letošní ročník provází hlavní téma, které stejně jako loni poskytlo historické výročí. „Třicet let od Sametové revoluce jsme se rozhodli zamyslet nad tím, co vlastně slovo revoluce dnes znamená. Není to pro nás jenom pohled do minulosti. Vnímáme ji jako výhled do budoucna a jako změnu, zdokonalení a radikální proměnu, ať už celku nebo jednotlivce,“ vysvětluje Matěj Vlašánek, vedoucí programu. Stejně různorodě se téma odráží v jednotlivých instalacích. Konkrétní moment československé historie připomene instalace Trabi na Petříně, na kterou se spojilo studio Signal Production s organizací Post Bellum. Audiovizuální instalace skládající se z deseti automobilů značky Trabant připomene útěk východoněmeckých Němců na podzim 1989, po kterém na Petříně a v jeho okolí zůstalo kolem tisíce opuštěných trabantů.

Federico Díaz & Big LIght, Signal Festival 2019, foto: Václav Jirásek

České zastoupení

Sedmý ročník festivalu přinese díla významných osobností české umělecké scény. Výraznou zastávkou letošního Signal Festivalu je také prezentace globální iniciativy Big Light, která vyzvala umělce česko-argentinského původu Federica Díaze, aby společně s Janem Hladilem, J. M. Ledgardem, Dmitrij Nikitinem, skupinou Rafani a dalšími pomohli veřejnosti představit její historii. Kreativní studio Oficina stojí již několik let za vizuální identitou festivalu a letos poprvé se stalo také autorem instalace The Wall. Ta představuje zdi ulic jako plátna pro prvotní projevy vzdoru.

Více čtěte zde.