Výstava Skromnost i Majestát v GASK

V rámci cesty hejtmana Středočeského kraje Ing. Miloše Petery a dalších zástupců Středočeského kraje do čínské provincie Sečuán připravil GASK výstavu prezentující Středočeský kraj jako přitažlivou turistickou destinaci s bohatým kulturním dědictvím. Výstava „Skromnost i majestát, dějiny a kultura Středočeského kraje“ bude slavnostně zahájena v Muzeu Sichuan 9. září 2015.

Muzeum Sichuan sídlící v Chengdu, hlavním městě provincie Sečuán, bude hostit výstavu „Skromnost i majestát, dějiny a kultura Středočeského kraje“ od 10. září do 12. října 2015. Slavnostního zahájení, které proběhne 9. září, se zúčastní zástupci Středočeského kraje v čele s hejtmanem Milošem Peterou, zástupci vlády provincie Sichuan a další významní hosté.

Cílem této výstavy je přiblížit čínskému publiku historii a kulturu Středočeského kraje, jeho významné kulturní památky a významné osobnosti. Autoři výstavy Richard Drury (GASK) a Michal Krejčík (ARN STUDIO) zde prezentují dílo bratří Čapků, Josefa Lady a Antonína Dvořáka.

K vidění zde budou také věrné kopie historických nálezů na území Středočeského kraje. Jedná se o Poděbradský denárový poklad, hliněnou nádobu obsahující stříbrné mince nalezené v roce 1936 nebo o tak zvanou Keltskou hlavu ze Mšeckých Žehrovic. Zde se jedná se o opukovou plastiku zobrazující mužskou hlavu dochovanou ve čtyřech fragmentech, z kterých se podařilo složit její téměř kompletní původní podobu.

Dalšími exponáty jsou přesné kopie či faksimile Císařské koruny Karla IV, Kutnohorské iluminace nebo Mírové smlouvy Jiřího z Poděbrad.
Jedna část expozice je věnována ukázce ze života prostého člověka a je vybavena dobovým nábytkem a textilem z 1. poloviny 20. století.

Zvolený způsob obsahového i architektonického řešení vychází z přesvědčení autorů expozice, že se na – na čínské poměry – malý uzemní celek nejlépe prosadí díky důrazu na vlastní kulturní, tj. lidské hodnoty.

Ústředním motivem, propojujícím rozmanité stránky prezentace, je grafické i literární dílo Josefa Čapka, které bude návštěvníky doprovázet po celé expozici v podobě velkoformátových vizuálů z jeho expresivních linořezů a vybrané aforismy z jeho knihy „Psáno do mraků“. Úmyslem je zdůrazňovat silně humanistickou podstatu Čapkovy tvorby jako komunikační most vstříc lidem ze vzdálené civilizace.